Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψίχουλα ελεημοσύνης, «Γιουροφάιτερς» και αλήθεια

Το κινηματογραφικό χαμόγελο στο πρόσωπο του επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργού αντικαθίσταται, όλο και περισσότερο, από την εικόνα της περισυλλογής και της κατήφειας, που είναι εκείνο το θριαμβικό χαμόγελο που συνόδευε την παρότρυνση για το χρηματιστηριακό τζόγο, που τόσο γρήγορα οδηγήθηκε στην κατολίσθηση.

Το χαμόγελο και η νευρική συστροφή των χεριών, κατά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, αποτελούν αναγνώσιμα σημεία - χωρίς μεταφυσική - μπροστά μάλιστα στο καλλιεργούμενο και κατ' αντιγραφή σύνθημα και δίλημμα «Κανόνια ή βούτυρο» και κατά τη σύγχρονη εκδοχή «Γιουροφάιτερς ή βούτυρο». Και επειδή το βούτυρο και το αφρόγαλα προορίζονται για τα αφεντικά της ιδιωτικοποίησης, ανασύρονται τα ψίχουλα κοινωνικής ελεημοσύνης και μέσω αυτών επιχειρείται η σαλαμοποίηση, δηλαδή ο κατατεμαχισμός και η αποδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων.

Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό οικονομικοκοινωνικό ισοδύναμο, «Γιουροφάιτερ ή βούτυρο» που επικαλείται η κυβέρνηση και ερεθίζει τα εθνικοπατριωτικά αντανακλαστικά ορισμένων και προκαλεί τις αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας;

Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και βαθύτερο, καθώς η κυβέρνηση, πίσω από το προσωπείο «κοινωνικής ευαισθησίας» και τα ψίχουλα ελεημοσύνης, προσπαθεί να μπαλώσει τις «λευκές τρύπες» του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του Δημοσίου και, βέβαια, το τεράστιο κόστος της Ολυμπιάδας, που δεν είχε εκτιμηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και επιπτώσεις.

Και, παράλληλα, σ' ένα κλίμα τεχνητής σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, να επιταχύνει τον καταιγισμό των ιδιωτικοποιήσεων. Ηδη, μετά την ιδιωτική εκμετάλλευση της «Χόχτιφ» - (ψηλά, χαμηλά και βαθιά, κατά την απόδοση από τα γερμανικά) - έχουν βγει στη «γύρα» για αναζήτηση αγοραστή της «Ολυμπιακής», της οποίας καταργούνται ορισμένα δρομολόγια, όπως αυτό της Αθήνας - Βουδαπέστης, πράγμα που θα διευκολύνει τον όποιο ανάδοχο.

Περιπεπλεγμένη περιπλοκή μιας κυβέρνησης, που ανταποκρινόμενη στους εικονικούς δείκτες, που κομψά αποκαλούνται «δημιουργική - λογιστική» αντιμετωπίζει την ωμή πραγματικότητα, και τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των, κατά τον κ. Σπράο, απασχολήσιμων.

Και άλλοτε καταφεύγει στα καρότα και τα ψίχουλα και άλλοτε απειλεί με το μαστίγιο της καταστολής.

Είναι να μην παγώσουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των υπευθύνων;


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ