Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μείωση και στις κατώτερες συντάξεις

Σημαντικό πλήγμα στο θεσμό των κατώτερων συντάξεων επιφέρει με τις προτάσεις της η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια για τη συμπλήρωσή τους. Τόσο από την εξαγγελία του μέτρου, όσο και από τις διευκρινιστικές απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση, προκύπτει ευθέως μείωση του ποσού της κατώτερης σύνταξης. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι κυβερνητικοί παράγοντες χρειάστηκε να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις, απέφυγαν να αναφέρουν συγκεκριμένο ποσό που να αντιστοιχεί στην κατώτερη σύνταξη.

Τα κατώτερα όρια συντάξεων είναι «αγκάθι» για την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ακουστεί φωνές για την κατάργησή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, αλλά με αδιευκρίνιστες τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και το ύψος των κριτηρίων, προτιμήθηκε να ακολουθηθεί ο πλάγιος δρόμος για το χτύπημά τους.

Σήμερα, ο ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με τα ελάχιστα ένσημα δικαιούται την κατώτερη σύνταξη, η οποία είναι περίπου 124.000 δραχμές. Τα ένσημα που έχει υπολογίζονται για να διαμορφωθεί η σύνταξή του και η διαφορά μέχρι τις 124.000 δραχμές δίνεται από το ταμείο του.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που η σύνταξή του με βάση τα ένσημα είναι 60.000 δραχμές, ενισχύεται με άλλες 64.000 δραχμές από το ταμείο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, στο μέλλον θα ισχύει το εξής: Εάν η σύνταξη είναι 60.000 δραχμές, το ταμείο θα την ενισχύει με ένα επίδομα τύπου ΕΚΑΣ, το ύψος του οποίου, καθώς και η χορήγησή του, θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Δεδομένου ότι ακόμη και το ΕΚΑΣ το παίρνει μια μικρή, συγκριτικά, μερίδα συνταξιούχων του ΙΚΑ, θα παρουσιαστεί το εξής φαινόμενο: Κάποιοι συνταξιούχοι θα φτάσουν τα κατώτερα όρια και θα ενισχυθούν με το ΕΚΑΣ. Αλλοι θα παίρνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που έχει οριστεί σαν κατώτερη. Θα δημιουργηθούν έτσι κατώτερα όρια «πολλών ταχυτήτων».

Μια τέτοια κατάσταση ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των κατωτάτων ορίων, στα πλαίσια της γνωστής κυβερνητικής άποψης περί «νοικοκυρέματος» στο ασφαλιστικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ