Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Οι διακοπές είναι ανάγκη και δικαίωμα για τη λαϊκή οικογένεια

Οταν πέρσι τέτοιες μέρες, εργαζόμενοι και συνδικάτα με πρωταγωνιστές τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, πάλευαν για την αποτροπή του κλεισίματος της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας, υπογράμμιζαν ότι με την κατάργηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ ενταφιάζονται μια σειρά από αναγκαία κοινωνικά προγράμματα, τότε οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν, ως συνήθως, ότι πολλά απ' αυτά θα συνεχιστούν. Την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Εργασίας με την ανακοίνωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού σε μόλις 110.000 δικαιούχους για τη διετία 2013-2014, προκλητικά ισχυρίστηκε ότι έχουμε «αναβίωση» των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας. Κάνοντας το άσπρο - μαύρο, ο Γ. Βρούτσης επιχειρεί ακόμα και σήμερα να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να κρύψει ότι οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων δυστυχώς επαληθεύτηκαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο γι' αυτούς.

Ετσι, ενώ το 2011 είχαν διατεθεί 550.000 εισιτήρια με δικαίωμα μάλιστα σε 7 διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα και το 2009 είχαν διατεθεί από τον ΟΕΕ 750.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού, για τη διετία 2013 - 2014 διατίθενται συνολικά 110.000 δελτία, δηλαδή το 10% ετησίως σε σχέση με το 2011 και μόλις το 7% σε σχέση με το 2009 και μάλιστα με 5 μόλις διανυκτερεύσεις.

Πολιτικός εμπαιγμός

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι δεν έχουμε καμιά αναβίωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού. Αυτό που έχουμε είναι αναβίωση του πολιτικού εμπαιγμού εκ μέρους της κυβέρνησης σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που χάνουν τη δυνατότητα, μέσω της Εστίας, να μπορέσουν να κάνουν λίγες έστω μέρες διακοπές. Πολύ περισσότερο, που από τα προγράμματα αυτά εξαιρούνται και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν και περισσότερο ανάγκη, όπως είναι οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Αυτά είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα της κατάργησης της Εργατικής Εστίας που, βέβαια, καθόλου δεν έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, όπως πολλές φορές διατείνεται η κυβέρνηση, μιας και τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν πήγαινε ούτε ένα ευρώ στους Οργανισμούς αυτούς. Η πολιτική αυτή απόφαση της κυβέρνησης είχε ένα και μοναδικό σκοπό: Να απαλλάξει τους εργοδότες από τις εισφορές προς τους δύο αυτούς Οργανισμούς και να εξασφαλίσει για τις επιχειρήσεις τους πρόσθετα οφέλη ύψους 247 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, αυτό έγινε τη στιγμή που οι εργαζόμενοι - μισθωτοί θα συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τις δικές τους εισφορές, τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση -μέσω του ΟΑΕΔ- θα τις διαχειρίζεται κατά το δοκούν.

Παράλληλα όμως με την απαλλαγή των εργοδοτών, η περιουσία των ΟΕΕ και ΟΕΚ, κινητή και ακίνητη, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους (η εισφορά των εργοδοτών είναι μέρος της απλήρωτης δουλειάς των εργαζομένων), περνά εξ ολοκλήρου στον ΟΑΕΔ και με βέβαιο τον κίνδυνο να «αξιοποιηθούν» για άλλους σκοπούς και στόχους. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα αποθεματικά των δύο Οργανισμών υπολογίζονταν περίπου στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΕΚ κατέχει 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του, 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας. Επιπλέον, το ΙΚΑ χρωστούσε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ που για χρόνια παρακρατούσε από τους δύο Οργανισμούς, τις εισφορές δηλαδή που εισέπραττε για λογαριασμό τους και δεν απέδιδε.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη με την Εργατική Εστία και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη η εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν ενιαία, ώστε να αναπτυχθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, να αναπτυχθούν κρατικές δομές και δίκτυα ξενοδοχείων - κατασκηνώσεων - εγκαταστάσεων που θα δένεται με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων μονάδων, ώστε να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί, όπως τόνιζε και το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, με αφορμή την Εργατική Εστία «...Οι φθηνές διακοπές, η αναψυχή, η ψυχαγωγία δεν είναι πολυτέλεια. Αποτελούν λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα από το οποίο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοαμειβόμενοι, γενικότερα η λαϊκή οικογένεια, δεν πρέπει να παραιτηθούν. Αντίθετα πρέπει να παλέψουν για ουσιαστική διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και κυρίως για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, ώστε να έχουν όλοι δουλειά με δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο και παροχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανασυσταθούν ΟΕΚ και ΟΕΕ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους(2017-02-16 00:00:00.0)
Για την απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών(2012-10-16 00:00:00.0)
Πραξικοπηματική κατάργηση εργοδοτικών εισφορών στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας - Εργατικής Εστίας(2012-10-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την Εργατική Εστία(2012-10-10 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας(2012-02-22 00:00:00.0)
Αποκλείουν τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες(2005-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ