Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για το Γιβραλτάρ

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ.-- Η εμφάνιση της βρετανικής φρεγάτας «HMS Westminister» και άλλων δύο μικρότερων βρετανικών πολεμικών σκαφών χτες το πρωί στο λιμάνι του Γιβραλτάρ στο πλαίσιο, υποτίθεται, «προγραμματισμένων» ναυτικών ασκήσεων τροφοδότησε εκ νέου την ένταση που επικρατεί εδώ και μέρες στις βρετανο-ισπανικές σχέσεις, με αφορμή τη δημιουργία τεχνητού υφάλου από τις αρχές της βρετανικής κτήσης για την προστασία των τοπικών αλιευμάτων από την υπεραλιεία Ισπανών ψαράδων.

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πραγματοποίησε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο φέρεται πως κατέληξαν στην άμεση αποστολή μιας ομάδας ειδικών από την ΕΕ στο Γιβραλτάρ. Ο Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες θα λύσουν μέσω διαλόγου το ζήτημα, για το οποίο η Μαδρίτη έχει απειλήσει να προσφύγει στον ΟΗΕ και το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ισπανία είχε εκχωρήσει στη Βρετανία το στρατηγικής σημασίας Γιβραλτάρ με τη συμφωνία της Ουλτρέχτης το 1713 (για τη ρύθμιση της διαδοχής στον ισπανικό θρόνο), με την οποία η περιοχή έγινε βρετανική κτήση. Ωστόσο, η Μαδρίτη εδώ και χρόνια το διεκδικεί ξανά θεωρώντας ότι τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα επιτρέπουν αυτοδίκαια την επανένταξη της περιοχής στην ισπανική επικράτεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ