Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος εναντίον χούντας

Μια άγνωστη, στο ευρύ κοινό, πτυχή της αντίστασης ενάντια στη χούντα θα αναδειχτεί στην εκδήλωση με τίτλο «Η αντίσταση των κινηματογραφιστών στη χούντα» που θα οργανώνουν στις 28/4, 11.30 πμ, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Συνεταιρισμού Καθηγητών Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση των ΕΛΜΕ σημειώνεται πως στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της αντίστασης των πνευματικών ανθρώπων και ειδικά των κινηματογραφιστών, κατά της δικτατορίας, που αντιμετώπισαν τη λογοκρισία και τις διώξεις της «Ελλάδας των Ελλήνων βασανιστών».

«Εμείς οι εκπαιδευτικοί, επειδή θεωρούμε ότι ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας είναι η μάχη της μνήμης εναντίον της λήθης, πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να γνωρίσει από πρώτο χέρι τα εγκλήματα της χούντας και κατά του πολιτισμού. Να συναντήσει και να συζητήσει με δημιουργούς που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του "Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου" μέσα από μία βασανιστική - αγωνιστική πορεία και τον καταξίωσαν διεθνώς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Από τη στάχτη του Φοίνικα» του Τάκη Παπαγιαννίδη (παρουσία του), θα οργανωθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες Τ. Ψαρρά και Λ. Χαρωνίτη και έκθεση γελοιογραφίας από την περίοδο της χούντας.

Παράλληλα, από τα μεγάφωνα του κινηματογράφου θα ακούγεται το μήνυμα των κινηματογραφιστών που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου στις 16 Νοέμβρη 1973:

«Οι κλεισμένοι στο χώρο του Πολυτεχνείου κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και τεχνικοί της Τηλεόρασης συμπαραστέκονται και αγωνίζονται στο πλευρό των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Καλούμε σε γενική απεργία όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Θεάματος. Εσείς ειδικά, συνάδελφοι της Τηλεόρασης, που κρατάτε στα χέρια σας την ενημέρωση του ελληνικού λαού, κάνετε άμεση απεργία. Συνάδελφοι, όλοι στους δρόμους για την ανατροπή της δικτατορίας, για τη λαϊκή κυριαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ