Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εξυπηρετούν», τρομοκρατώντας!

Η κυβέρνηση αξιοποιεί το «Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών» για να «περάσει», εκβιαστικά, τα μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας

Ως εργαλείο στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της - εν προκειμένω των νέων αντιαγροτικών μέτρων για το βαμβάκι - χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το περιβόητο «Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών», (απαντά στο τηλεφωνικό νούμερο 1464), το οποίο δημιούργησε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Βάσω Παπανδρέου και πολυδιαφημίστηκε σαν αντιγραφειοκρατικός - ενημερωτικός - φιλολαϊκός θεσμός. Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Γεωργίας, χρησιμοποιεί το «Κέντρο» όχι για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των αγροτών, αλλά για την τρομοκράτησή τους! Αυτό αποδεικνύει η «εκστρατεία» τηλεφωνικής ενημέρωσης των βαμβακοπαραγωγών που ξεκίνησε εδώ και δύο βδομάδες περίπου, με στόχο την εξυπηρέτηση των σχεδίων του υπουργείου Γεωργίας για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η «δουλιά» υλοποιείται ως εξής: Υπάλληλοι του «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών» -στην πλειοψηφία τους είναι εποχικοί- έχοντας στα χέρια τα μητρώα βαμβακοπαραγωγών, που είναι μια προσφορά... της διοίκησης του Οργανισμού Βάμβακος, και συγκεκριμένο «ερωτηματολόγιο» του υπουργείου Γεωργίας, τηλεφωνούν στους αγρότες, εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας, όπως αναφέρουν. Οι ερωτήσεις που γίνονται αφορούν στην καλλιέργεια βαμβακιού, για την οποία το υπουργείο Γεωργίας - ενεργώντας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης - έλαβε αποφάσεις για δραστικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς, όμως, την αναμενόμενη επιτυχία στην υλοποίησή τους.

Φυσικά οι ερωτήσεις δεν αποσκοπούν στην ενημέρωση των ερωτώντων. Για δυο λόγους, προφανείς: Πρώτον, διότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας θα μάθουν επακριβώς για τις εκτάσεις της βαμβακοκαλλιέργειας από τις δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών που έχουν αρχίσει να γίνονται και θα ολοκληρωθούν σε λίγες μέρες. Δεύτερον διότι οι ερωτήσεις μάλλον τίθενται με καθυστέρηση, καθότι πολλοί βαμβακοπαραγωγοί έχουν ήδη σπείρει τα χωράφια τους και αρκετές σπορές έχουν κιόλας φυτρώσει.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι ερωτήσεις δεν αποσκοπούν στην ενημέρωση, αλλά στοχεύουν αλλού. Κι αυτό φαίνεται από τη συνέχεια του τηλεφωνικού διαλόγου ανάμεσα στον υπάλληλο του «Κέντρου» και στον αγρότη.

Κρίσεις κι επικρίσεις

Μόλις ο υπάλληλος ενημερωθεί για την έκταση της καλλιέργειας βαμβακιού που προτίθεται να σπείρει ο συνομιλητής του, αρχίζει τις κρίσεις, μιας και στην οθόνη του κομπιούτερ του βλέπει τι έχει καλλιεργήσει ο παραγωγός πέρσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Κι αν μεν η καλλιεργούμενη έκταση είναι μικρή - και έτσι ο εν λόγω αγρότης συμβάλλει, εκών - άκων, στην υλοποίηση της πολιτικής περικοπών και συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας - ο καλλιεργητής δέχεται τα συγχαρητήρια του υπαλλήλου και ενημερώνεται από το κέρδος που θα έχει από την περικοπή της καλλιέργειάς του. Το κέρδος - όπως ισχυρίζεται ο υπάλληλος - θα προκύψει εξαιτίας της αύξησης της τιμής του προϊόντος, που θα προέλθει από τη μείωση της παραγωγής και την ελάττωση του προστίμου συνυπευθυνότητας. Ταυτόχρονα, ο υπάλληλος προχωράει σ' ένα συνεχές «μπράβο» υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία - όπως υποστηρίζει - νοιάζεται για το εισόδημα και το μέλλον των Ελλήνων αγροτών.

Αν, όμως, ο αγρότης αναφέρει ότι προτίθεται να καλλιεργήσει πολλά στρέμματα με βαμβάκι, τότε αρχίζουν οι επικρίσεις σε βάρος του κι ακολουθούν έμμεσες απειλές και εκβιασμοί που φτάνουν μέχρι την προσπάθεια τρομοκράτησής του! Εν πρώτοις, του δηλώνεται σαφώς ότι αν υλοποιήσει την πρόθεσή του θ' αναγκαστεί να πουλήσει σε πολύ χαμηλότερη τιμή το βαμβάκι του, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής, η οποία θα επιφέρει και αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας. Υστερα επιχειρείται η τρομοκράτησή του με δυσμενείς και, εν πολλοίς, καταστροφικές προβλέψεις για το παρόν και το μέλλον του στη γεωργία!

«Πλάκα» και οργή

Αρκετοί από τους αγρότες «παίρνουν στην πλάκα» την επιχείρηση «ενημέρωσης» και «συμβουλής» τους από το υπουργείο Γεωργίας, μέσω του «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών». Στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τους υπαλλήλους του «Κέντρου» αρκετοί είναι εκείνοι που τους απαντούν «δουλεύοντάς τους ψιλό γαζί». Κάποιοι που ήδη έχουν σπείρει βαμβάκι λένε ότι «δεν έχουν ακόμα αποφασίσει και το σκέφτονται», ή δηλώνουν πως έσπειραν... χιλιάδες στρέμματα τρομοκρατώντας τους επίδοξους «τρομοκράτες» τους! Αλλοι, δε, «υπόσχονται» ότι θα συμμορφωθούν στις υποδείξεις της κυβέρνησης και αντί βαμβακιού θα σπείρουν... αγγούρια, όπως ζήτησε ο υφυπουργός Γεωργίας.

Οι περισσότεροι, όμως, οργίζονται και αγανακτούν - και το δείχνουν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους - με την κυβερνητική επιχείρηση ν' αποπροσανατολιστεί ο αγροτικός κόσμος, ώστε να «περάσουν» «αβρόχοις ποσί» τ' αντιαγροτικά μέτρα. Ταυτόχρονα, νιώθοντας θιγμένοι για την υποτίμηση της νοημοσύνης τους, αντιδρούν, πολλές φορές, με τρόπο που δε συνάδει στους... κανόνες γαλατικής ευγενείας.

Και «φακέλωμα»;

Πολλοί καταγγέλλουν και ένα ιδιόμορφο «φακέλωμά» τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, τα τηλεφωνήματα που δέχονται αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας γνωρίζουν τα πάντα γι' αυτούς. Φοβούνται, δε, ότι δεν είναι τόσο τυχαίο το γεγονός ότι στις δηλώσεις καλλιέργειας που κάνουν, τους ζητείται να συμπληρώνουν πρόσθετα στοιχεία, όπως π.χ. το ΑΦΜ, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού τους, το νούμερο του τηλεφώνου τους κ.ά.

Προσθέτουν, ακόμα, πως το γεγονός ότι οι εντεταλμένοι τηλεφωνητές του «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών» συνομιλούν με όποιον σηκώσει το ακουστικό - με τις γυναίκες, τους παππούδες, ή και με μικρά παιδιά ακόμα - «ενημερώνοντας», «συμβουλεύοντας» και εκβιάζοντας, δημιουργεί και προβλήματα στον οικογενειακό χώρο, καθώς μέλη της οικογένειας στρέφονται, ενίοτε, εναντίον του αρχηγού της οικογενειακής εκμετάλλευσης κατηγορώντας τον ότι, μη ακολουθώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και αποφάσεις, διακυβεύει το οικογενειακό εισόδημα και το μέλλον ολόκληρης της οικογένειας!

Χαρακτηριστικοί διάλογοι

Βεβαίως, υπάρχουν και φαιδρά περιστατικά. Π.χ. η συνομιλία - όπως «μέσες - άκρες» μας μεταφέρθηκε - ανάμεσα σε τηλεφωνητή του «Κέντρου» και σ' ένα μικρό παιδί αγρότη, σε κάποιο χωριό της Θεσσαλίας:

- Ποιος είναι ο αρχηγός του σπιτιού, μικρέ;

- Ο μπαμπάς μου.

- Και πού είναι τώρα;

- Στο χωράφι.

- Εχει μαζί του «κινητό»;

- Οχι.

- Μπορείς να πας να τον φωνάξεις;

- Είναι πολύ μακριά το χωράφι.

- Μήπως ξέρεις εσύ πόσα στρέμματα θα σπείρει με βαμβάκι;

- Οχι, αλλά περίμενε να ρωτήσω τη γιαγιά.

-...

- Η γιαγιά δεν ξέρει και με ρώτησε ποιος είναι στο τηλέφωνο.

- Από το υπουργείο Γεωργίας είμαστε.

- Α, δεν ξέρω τίποτα εγώ...

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τηλεφωνητές δε λογαριάζουν καθόλου τα τηλεφωνικά τέλη, ακόμα και όταν μιλούν σε «κινητό» - προς μεγάλη ευχαρίστηση των εταιριών «κινητής τηλεφωνίας», βεβαίως - προκειμένου να «πείσουν» τον αγρότη. Οπως μας είπε ο Β. Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Γραμματικού Καρδίτσας, με τον ίδιο η τηλεφωνήτρια του «Κέντρου» συνομιλούσε επί 20 και πλέον λεπτά της ώρας συνεχώς, προσπαθώντας να τον «νουθετήσει» τηλεφωνικώς περί της αναγκαιότητας των μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και να τον πείσει περί του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για τον Ελληνα αγρότη. Και σταμάτησε μόνο όταν ο αγρότης της είπε, μάλλον με άγρια φωνή:

- Δεν αφήνετε αυτές τις «συμβουλές» και τις «νουθεσίες» για να μας ενημερώσετε πού θα βρούμε φέτος νερό να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας, οι οποίες κινδυνεύουν να ξεραθούν...

Χρησιμοποιείται κι αλλού;

Μιλώντας στο «Ρ» ο Βαγγέλης Γάκης αγρότης από το Γραμματικό Καρδίτσας, τόνισε: «Θεωρώ ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι επικίνδυνο, ανεξάρτητα αν έχει και τις φαιδρές πλευρές του. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση «έβαλε μπροστά» μια νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού και τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, ώστε να σταματήσουν οι αγροτικές αντιδράσεις στην πολιτική που εφαρμόζεται. Σ' αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιεί και το «Κέντρο Εξυπηρέτησης των Πολιτών» - αφού έχει προηγουμένως χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, από τις συκοφαντίες και τις ανέξοδες υποσχέσεις, μετά τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία - και δε γνωρίζω αν το χρησιμοποιεί ή θα το χρησιμοποιήσει και για την τρομοκράτηση όλων των άλλων εργαζομένων που αγωνίζονται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ