Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας χαρακτήρισε ως «άλλη μία πράξη επιθετικότητας» την άρνηση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου του Πουέρτο Ρίκο για να περάσει το αεροπλάνο του Βενεζουελάνου Προέδρου Ν. Μαδούρο, στο ταξίδι του για την Κίνα, όπου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις σήμερα και αύριο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Σαμάρα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία δίνει συνέχεια στο αιματηρό μπαράζ που σαρώνει τη χώρα εδώ και μήνες με στόχο κυρίως πολίτες διαφορετικών δογμάτων.

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΑΪΠΕΪ - ΑΝΟΪ.-- Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, καθώς από χτες πλήττονται από τον τυφώνα Ουσάγκι, ο οποίος σύμφωνα με τους μετεωρολόγους εκτιμάται ότι θα είναι ο ισχυρότερος του 2013. Ο τυφώνας άρχισε να σαρώνει χτες το πρωί την ανατολική και νοτιανατολική Ταϊβάν με ανέμους ταχύτητας 560χλμ/ώρα και τις βόρειες Φιλιππίνες με ταχύτητες που έφταναν τα 360χλμ/ώρα. Στο Βιετνάμ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα 13 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η τράπεζα «Γουέλς Φάργκο», που βρίσκεται στην πρώτη θέση στις χορηγήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στις απολύσεις άλλων 1.800 εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα των στεγαστικών δανείων λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, η οποία εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η κατάρρευση τμήματος λατομείου στην περιοχή Καράν (βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου) χτες το πρωί προκάλεσε, σύμφωνα με σομαλικές αστυνομικές αρχές, το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον εγκλωβισμό πολλών άλλων που αγνοούνται μέσα στα ερείπια. Νωρίτερα, Σομαλοί στρατιώτες με την υποστήριξη κυανοκράνων της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ανακατέλαβαν τον έλεγχο της κεντρικής πόλης Μαχαντέι που είχε πέσει επί μήνες στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

ΣΟΦΙΑ.-- Συμφωνία με την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπέγραψε χτες η ενεργειακή εταιρεία «Bulgargaz». Η προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 με διάρκεια 25 ετών, ενώ η ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραλάβει η «Bulgargaz» αντιστοιχεί σε ένα δισ. κ.μ. ετησίως.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.-- ΕΕ και Σιγκαπούρη μονόγραψαν την πρώτη διμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου», η οποία συνιστά και την πρώτη του είδους ανάμεσα στις Βρυξέλλες και χώρα της ΝΑ Ασίας. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οργή έχει προκαλέσει στην Ινδία η δολοφονία ενός ζευγαριού που σχεδίαζε να παντρευτεί, αντίθετα στη θέληση των οικογενειών του. Το 23χρονο αγόρι και η 20χρονη κοπέλα δολοφονήθηκαν σε έγκλημα τιμής, στην περιοχή Χαριάνα, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων, μετά τους βιασμούς, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απαιτούν παρέμβαση του κράτους και προστασία του πληθυσμού από τα εγκλήματα τιμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ