Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Νέα Κασπία» βλέπει η κυβέρνηση

Προσκλητήρια στα μονοπώλια και αυταπάτες στο λαό μοίρασε ο αρμόδιος υπουργός από συνέδριο στην Κύπρο

Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες στο λαό ότι από τα κοιτάσματα που προορίζει για τα μονοπώλια, θα σωθεί και ο ίδιος
Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες στο λαό ότι από τα κοιτάσματα που προορίζει για τα μονοπώλια, θα σωθεί και ο ίδιος
Την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του λαού, παρουσίασε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σε συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες, που διοργάνωσαν στην Κύπρο το «The German Marshall Fund of the United States», το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το «Centre for European Studies».

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Μανιάτης είπε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, «που έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα στην ίδια την κοινωνική τους συνοχή, έχουν βαθιά ανάγκη να αξιοποιήσουν τον ορυκτό τους πλούτο και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, προκειμένου να φέρουν ευημερία στους λαούς τους και ειρήνη».

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό ότι η παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια και οι ανταγωνισμοί που οξύνονται γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα, είναι προς το συμφέρον του και διασφαλίζουν την ειρήνη. Αυτό που συμβαίνει βέβαια, είναι το αντίθετο, αφού από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα βγουν κερδισμένες μια χούφτα πολυεθνικές, και όχι ο λαός, ενώ οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Ο Ελληνας ΥΠΕΚΑ είπε ακόμα ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου, ως κρατών μελών της ΕΕ», επειδή στο εξής θα αντιμετωπίζονται «από μια νέα οπτική γωνία, αυτή των πηγών ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακού εφοδιασμού της ίδιας της Ευρώπης, άρα ως μιας πηγής και ενός δρόμου που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Η αναβάθμιση του «γεωπολιτικού ρόλου» της Ελλάδας, που θέλει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε γίνεται προς όφελος του λαού. Από τη μια, προϋποθέτει την εξόντωσή του, όπως γίνεται με τα αντιλαϊκά μέτρα και, από την άλλη, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, με ανάλογη διάταξη των στρατηγικών συμμαχιών της ντόπιας αστικής τάξης.

Για να δελεάσει τα μονοπώλια, ο Γ. Μανιάτης ισχυρίστηκε ότι αυτό που γίνεται τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι εξίσου σπουδαίο με αυτό που γινόταν την προηγούμενη δεκαπενταετία στην Κασπία Θάλασσα, με το αζέρικο φυσικό αέριο». Τέλος, με «όχημα» τα ζητήματα της Ενέργειας, είπε ότι οι οριοθετήσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) «είναι θέματα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ