Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
«Τελευταία ευκαιρία» διαμηνύει ο Αμπάς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η τρέχουσα διαδικασία διαπραγματεύσεων «είναι η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη ειρήνης» διεμήνυσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, που κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατέστησε σαφές ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία νέα «ενδιάμεση ή προσωρινή συμφωνία» που θα τείνει μετά να γίνει καθεστώς. Ο Αμπάς υποστήριξε ότι από τη διαδικασία αυτή, την οποία χαρακτήρισε «ένα από τα τελευταία παράθυρα στην ειρήνη», θα πρέπει να προκύψει ολοκληρωμένη, τελική, βιώσιμη συμφωνία ανάμεσα «σε δύο κράτη, το Παλαιστινιακό και το Ισραηλινό».

Εκανε, επίσης, ειδική αναφορά εκ νέου στους εποικισμούς και σε σειρά περιορισμών και αποκλεισμών που επιβάλλονται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η πίεση στο Ισραήλ γιατί με τους όρους αυτούς δεν επιτυγχάνεται ειρήνη. «Μπορεί με τον τρόπο αυτό να πετυχαίνει κανείς μια αδύναμη σταθερότητα αλλά δεν θα αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη», επεσήμανε ο Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι υπό ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, στις αρχές Αυγούστου, άρχισε άλλος ένας γύρος ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, για το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε, με εξαίρεση παλαιστινιακές διαρροές που μιλούν για παντελή έλλειψη προόδου. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ μπορεί κατά διαστήματα ν' ανακοινώνει «μέτρα ενίσχυσης της παλαιστινιακής οικονομίας», όπως προχτές ανακοινώθηκε η έκδοση 5.000 νέων αδειών εργασίας στο Ισραήλ, καθώς και η χαλάρωση σε ορισμένους αποκλεισμούς στη Γάζα, αλλά παράλληλα έχει ενταθεί η εποικιστική πολιτική στη Δ. Οχθη και κυρίως γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ