Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Θετικό» κλίμα στις συναντήσεις με τους «6» και τους εμπειρογνώμονες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Τη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος «προσέγγισης» που καλλιεργείται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τον τελευταίο καιρό επιβεβαίωσε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της «ομάδας των 6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλ. Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, και της Γερμανίας) με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των «6» έκαναν λόγο για «σημαντική στροφή στο ύφος και στον τόνο» από την πλευρά του Ιράν, και τη χαρακτήρισαν «ενθαρρυντική». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι έχουν μπει στη «ζυγαριά» τα συμφέροντα των διαφόρων αστικών τάξεων αφού το Ιράν διαθέτει τεράστιο ενεργειακό πλούτο και γεωστρατηγική σημασία.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αν και όπως είπε είναι εντυπωσιασμένος από την «αλλαγή στάσης» του Ιράν δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «τα λόγια θα πρέπει να συνοδευτούν από συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να επαληθευτούν». Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε απευθείας συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και σε Ιρανό ομόλογό του, μετά το πέρας της υπόλοιπης συζήτησης, διάρκειας 30 λεπτών. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Κέρι, κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ακόμη και εντός εξαμήνου, όπως είχε εκφράσει την προσδοκία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, δεν το απέκλεισε.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Τζ. Ζαρίφ, από την πλευρά του, μίλησε για «πολύ δημιουργικές συνομιλίες» και εκτίμησε ότι σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται πολλά και προσεκτικά βήματα με σεβασμό, μέχρι στιγμής, στον ιρανικό λαό. Εξέφρασε, εκ νέου, την άποψη ότι «θα μπορούσε να υπάρξει τελική συμφωνία ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο». Επανέλαβε, όμως, ότι οι κυρώσεις είναι παντελώς αντιπαραγωγικές και πρέπει να αρθούν, καθώς και την άποψη που ανέφερε στην ομιλία του ο Ρουχανί, να μην έχει πυρηνικά καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, η οποία προεδρεύει των επαφών της «ομάδας των 6» με το Ιράν, εμφανίστηκε επίσης «ιδιαίτερα ενθαρρυμένη» και ανήγγειλε ότι υπήρξε συμφωνία για «επιτάχυνση των συνομιλιών στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου χρονοδιαγράμματος», το οποίο όμως δε δημοσιοποίησε. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έχει οριστεί για τις 14 Οκτώβρη στη Γενεύη.

Χτες, είχε προγραμματιστεί το πρωί και η πρώτη συνάντηση του νέου εκπροσώπου του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ρεζά Νατζάφι, με εκπροσώπους των επιθεωρητών και του Οργανισμού. Ο Νατζάφι εμφανίστηκε πιο χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα συγκρατημένος δηλώνοντας, στην αρχή της συνάντησης, ότι «δεν μπορούν να δοθούν λύσεις σε μία μέρα» και ότι στόχος είναι «να βρεθούν τρόποι διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των συζητήσεων». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον επικεφαλής των επιθεωρητών της ΔΕΑΕ, Χέρμαν Νακάερτς, που τόνισε ότι ευελπιστεί να υπάρξει ένα «καλό νέο πλαίσιο συνεργασίας». Μετά το τέλος της συνάντησης, που χαρακτηρίστηκε εκατέρωθεν «εξαιρετικά εποικοδομητική», ανακοινώθηκε ότι ορίστηκε ήδη νέα συνάντηση για τις 28 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ