Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μόνη απαντοχή ο αγώνας

Μιλούν στο «Ρ» αγρότες από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς

Για την κατάσταση που βιώνει η αγροτιά της Θεσσαλίας, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζεται και για την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, να βγει στους δρόμους και να παλέψει για την επίλυση των προβλημάτων του, μιλούν στο «Ρ», αγρότες από τους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς.

«Τα προβλήματά μας, όχι μόνο παραμένουν, αλλά συνεχώς πολλαπλασιάζονται και οξύνονται», λέει ο ΔημήτρηςΤσιανάβας , πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση και δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Το πετρέλαιο θέρμανσης με χρέος το παίρνουμε. Αν έρθετε το βράδυ στον Παλαμά θα βρείτε μια πόλη έρημη. Χρήματα δεν υπάρχουν. Τα «δεφτέρια» άρχισαν να εμφανίζονται πάλι - όπως πολύ παλιά - στα μπακάλικα και στα καφενεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, του χρόνου δε θα 'χουμε χρήματα, για να σπείρουμε τα χωράφια και οι τοκογλύφοι θα βρουν την ευκαιρία να μας τ' αρπάξουν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με διάφορα τεχνάσματα, επιδιώκει να μη συμμετέχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Ομως, ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει άλλο και θ' αντιδράσει δυναμικά». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην πρωτοπόρα δράση του Βαγγέλη Μπούτα, βουλευτή Καρδίτσας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Οταν στον αγώνα μας είναι μπροστάρηδες ο βουλευτής και ο νομάρχης, το ηθικό μας είναι ανεβασμένο. Τον Βαγγέλη Μπούτα τον αισθανόμαστε δικό μας άνθρωπο. Μας ενημερώνει για τα προβλήματα και για το ποιοι ευθύνονται γι' αυτά, κάτι που οι άλλοι μας κρύβουν και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις μας.»

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

Ο ΜπάμπηςΤζιουβάρας, αγρότης από το Αγναντερό Καρδίτσας, σημειώνει: «Φέτος πουλάμε το βαμβάκι σε μειωμένες τιμές, ενώ είναι και μικρή η παραγωγή, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Το εισόδημά μας μειώνεται πολύ, αν ληφθεί υπόψη ότι στο κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Το χρήμα που κυκλοφορεί είναι λίγο. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Στις κινητοποιήσεις του '96 λέγαμε ότι «βρισκόμαστε στο παραπέντε», τώρα λέμε πως είμαστε στο «και πέντε» του ξεκληρίσματός μας. Ο,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα, το κερδίσαμε με τους αγώνες μας. Γι' αυτό πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά και στις νέες κινητοποιήσεις, γιατί αλλιώς θα μας πάρει η κατηφόρα και δε θα σταματήσουμε πουθενά.»

«Υπεύθυνη η κυβέρνηση»

«Κάθε χρόνος που περνάει, τίποτε το καλό δε συμβαίνει για τους αγρότες», λέει ο ΑλέκοςΓκαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάρκου Τρικάλων και τονίζει: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο. Η ζωή μας είναι μια ταλαιπωρία μέσα σε μύριες δυσκολίες. Και ο υπουργός Γεωργίας, που έρχεται κάθε τόσο στα Τρίκαλα, δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματά μας. Την απάντηση θα την πάρει με τη μαζική συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, αφού όλοι πια ξέρουμε πως μόνο με τον αγώνα μπορούν να λυθούν τα προβλήματά μας».

«Καμιά ελπίδα απ' αυτή την πολιτική»

Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες, ο ΕυριπίδηςΠουλαρίκας από τη Ρεματιά Φαρσάλων και υπογραμμίζει: «Δε βλέπουμε κανένα φως, δεν έχουμε καμιά ελπίδα από την πολιτική που εφαρμόζεται». Κι αναφερόμενος στο προσωπικό του παράδειγμα, σημειώνει: «Καλλιεργώ βαμβάκι και τεύτλα και το εισόδημά μου κάθε χρόνο μειώνεται. Δεν είμαστε καθόλου καλά. Εχουμε περιορίσει τα έξοδά μας στο ελάχιστο και πάλι "δεν τη βγάζουμε". Μαζευόμαστε από πολύ νωρίς στα σπίτια μας και η ζωή στο χωριό έχει χαθεί. Τα χρέη στην τράπεζα τρέχουν και μας "πνίγουν στο λαιμό". Να γιατί πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη μας και οι αγρότες των Φαρσάλων, πιστεύουμε σ' αυτόν τον αγώνα και θα δώσουν πάλι δείγματα αγωνιστικής γραφής».

«Οι ελπίδες στο κίνημα»

Ο ΧαρίλαοςΑρχοντής, μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Λάρισας, αναφέρεται στην ανάγκη έντασης της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και επισημαίνει: «Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη της τελευταίας πενταετίας. Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται, καθώς όλα τα προϊόντα - βαμβάκι, ροδάκινα, αμύγδαλα κ.ά. - τα πουλάμε φθηνότερα. Αυτό επιτείνει την κρίση που βιώνει το εργαζόμενο αγροτικό νοικοκυριό. Παράλληλα, συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης και του διευθυντηρίου της ΕΕ στα συμφέροντα των αγροτών κι αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς του βαμβακιού». Αναφερόμενος στο αγροτικό κίνημα κι ιδιαίτερα αυτό της Θεσσαλίας, υπογραμμίζει ότι «με τον αγωνιστικό, ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κατάφερε ν' απομονώσει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ και ν' αναδείξει το βασικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα, που είναι το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης». Και καταλήγει: «Οι αγρότες της Θεσσαλίας δίνουν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και των κομμάτων που στηρίζουν την ΟΝΕ και το νεοφιλελευθερισμό. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες και στο Σιάτλ, δίνουν μια νέα διεθνιστική διάσταση των αγροτικών αγώνων κι αποτελούν ελπιδοφόρα προοπτική για τους αγώνες των Ελλήνων αγροτών».

«Ολοι σε ετοιμότητα»

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Μαγνησίας, δηλώνει ο ΝίκοςΑγγελής , μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και εξηγεί: «Το κλίμα στο νομό μας είναι θετικό για την ανάπτυξη των αγώνων. Αυτό φαίνεται και στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται στα χωριά. Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και στην περιοχή μας - ιδιαίτερα αυτά των ντοματοπαραγωγών λόγω της μείωσης της τιμής και των καταστροφών από τις καιρικές συνθήκες, των αμυγδαλοπαραγωγών που πέρσι πουλούσαν 1.450 δρχ το κιλό την αμυγδαλόψιχα και φέτος μόνο 800δρχ., των ελαιοπαραγωγών κ.α. - και μόνο με τους αγώνες μπορούν να λυθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ