Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Να μη δεχτεί ο λαός ν' ανακυκλώνουν τη φτώχεια του

Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Τον αποπροσανατολισμό χαρακτήρα της συζήτησης για την ύπαρξη ή μη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, ανέδειξε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή ανεξάρτητων βουλευτών. Τα περί ύπαρξης πλεονάσματος, τόνισε, δεν λέει κάτι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «από τη στιγμή που αποκρύπτει το βασικό ερώτημα: Από ποιον τα παίρνουμε, για να έχουμε το συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και σε ποιον θα τα δώσουμε; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να συζητήσουμε».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με τεράστιες και αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και με μια τεράστια φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Υπήρξαν, συνέχισε, γιγάντιες μειώσεις της τάξης του 30% και 50% σε μισθούς και συντάξεις, μείωση των δαπανών που προορίζονται για κοινωνικές ανάγκες, για την Παιδεία, για την Υγεία, για την Πρόνοια, καθώς και την περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους.

Αρα, τόνισε, το περιεχόμενό τους είναι αντιλαϊκό και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, γιατί πάντοτε η δημοσιονομική διαχείριση στο αστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα είναι ένας τρόπος αναδιανομής ακόμη περισσότερο από τους πολλούς προς όφελος των λίγων, και πρόσθεσε: «Ετσι δούλευε πάντοτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί ένα εργαλείο υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και η κυβερνητική πολιτική προσαρμόζεται στις κάθε φορά ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα σε ευπαθείς ομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να ζητάμε στον κόσμο να αποδεχθεί τη λογική «Να σε κάψω Γιάννη και να σε αλείψω λάδι», «ότι, δηλαδή, από τη στιγμή που σε οδηγώ στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, θα πάρω και κάποια μέτρα μερικής, σχετικής ανακούφισης αυτών των ακραίων φαινομένων εξαθλίωσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Απ' αυτήν την άποψη, είπε, και η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο θα μοιράσει, μπαίνει σε αυτή τη λογική και τόνισε: «Δηλαδή για τι να κουβεντιάσουμε; Για το ποιες θα είναι οι μέθοδοι και οι μορφές για να διαχειριστούμε τα ακραία φαινόμενα φτώχειας όπου το καπιταλιστικό σύστημα, η ανάπτυξη και η κρίση του, αλλά και οι πολιτικές διαχείρισης έχουν οδηγήσει πλατιά λαϊκά στρώματα; Τις οποίες μορφές διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της φτώχειας θα κληθούν να τις πληρώσουν τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Είτε είναι το "κοινωνικό μέρισμα" του κ. Σαμαρά είτε είναι η "δίκαιη αναδιανομή" που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφορά υπάρχει; Θα τα πάρουμε πάλι από τους πολλούς, για να καλύψουμε κάποια ακραία φαινόμενα φτώχειας και εξαθλίωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίασε άξονες για τη σταθερότητα του συστήματος (2014-05-13 00:00:00.0)
Ψίχουλα για τη διαχείριση της φτώχειας (2014-04-17 00:00:00.0)
Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για το σήμερα και για το αύριο (2014-03-13 00:00:00.0)
Τα πλεονάσματα... (2014-01-16 00:00:00.0)
«Διαδικαστικό ζήτημα» η εκτέλεση συντάξεων και κοινωνικών παροχών (2012-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ