Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Βαρυχειμωνιά φέρνουν τα ασήκωτα χαράτσια

Κλιμακώνεται ο εμπαιγμός με τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης»

Τα ψίχουλα του επιδόματος δεν καλύπτουν ούτε ένα μέρος από τις διαδοχικές ανατιμήσεις των φόρων στο πετρέλαιο

Motion Team

Τα ψίχουλα του επιδόματος δεν καλύπτουν ούτε ένα μέρος από τις διαδοχικές ανατιμήσεις των φόρων στο πετρέλαιο
Τον εμπαιγμό με τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης» συνεχίζει και φέτος η συγκυβέρνηση, για την οποία ο στόχος είναι η «δημοσιονομική πειθαρχία», η επίτευξη «πρωτογενών πλεονασμάτων», η πολιτική που εκτός των άλλων προμηνύει την παγωνιά στα λαϊκά σπίτια και για το φετινό χειμώνα.

Στα 1,3 ευρώ στο λίτρο φαίνεται να διαμορφώνεται φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ακλόνητοι στο ύψος τους θα παραμείνουν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, στους οποίους στη συνέχεια προστίθεται και ο ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 260 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για το «επίδομα θέρμανσης» πέρσι, τελικά μοιράστηκαν μόλις τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των λαϊκών νοικοκυριών δεν κατάφερε να προμηθευτεί καθόλου πετρέλαιο, ο μόνος... προβληματισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με τη δυνατότητα μικρής προκαταβολής από το επίδομα, προκειμένου υποτίθεται να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού, αρκεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: για ολόκληρο το χειμώνα, και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για σπίτι 80 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το σύνολο του επιδόματος θα μπορούσε να φτάσει το πολύ μέχρι τα 179,2 ευρώ.

Πρόκειται για ψίχουλα που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά που ταυτόχρονα δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος από τις διαδοχικές τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους φόρους κατανάλωσης, οι οποίες στην περίοδο περιόδου 2010 - 2013 έφτασαν στα 380 ευρώ στο χιλιόλιτρο, κάνοντας απαγορευτική την κατανάλωση πετρελαίου για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να λεηλατούνται από ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν απογειώσει τους ειδικούς φόρους από τα 21 ευρώ (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στη συνέχεια (2012 - 2013) στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει και το χειμώνα που έρχεται. Οπως προκύπτει η διόγκωση των ειδικών φόρων από τα 21 στα 330 ευρώ φτάνει στα 309 ευρώ στο χιλιόλιτρο και μαζί με τον ΦΠΑ (23%) διαμορφώνεται στα 380 ευρώ στο χιλιόλιτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ