Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΙΟΒΕ
Σχεδόν 7 στους 10 εργαζόμενους «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Το 81% δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για τους προσεχείς 12 μήνες

Το 66% των εργαζομένων της χώρας, εμφανίζεται να δηλώνει το Σεπτέμβρη του 2013 ότι «μόλις και τα βγάζουν πέρα», ενώ το 69% εκτιμά ότι η οικονομική τους θέση θα επιδεινωθεί το επόμενο 12μηνο.

Πρόκειται για στοιχεία στατιστικής καταγραφής της εξαθλίωσης που υφίσταται ο ελληνικός λαός από τις σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 3,5 χρόνια, προκειμένου ο ελληνικός καπιταλισμός να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να επανέλθει σε νέους κύκλους διευρυμένης αναπαραγωγής και κερδοφορίας.

Το στοιχεία αυτά περιέχονται στα «Αποτελέσματα Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας» που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και εκφράζει τις θέσεις του ΣΕΒ.

Στην καταγραφή της έρευνας για την «καταναλωτική εμπιστοσύνη» των νοικοκυριών, εμφανίζονται τα ακόλουθα στοιχεία για την οικονομική θέση των εργαζομένων:

-- Το ποσοστό εκείνων που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» ανήλθε στο 66% (από 60% τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο), ένα 14% αντλεί από τις αποταμιεύσεις για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, ενώ ένα 12 - 13% δηλώνει ότι έχει χρεωθεί για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες.

-- Το 81% δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για τους προσεχείς 12 μήνες.

-- Το 78% τους προσεχείς 12 μήνες θα προβεί σε μικρότερες δαπάνες για σημαντικές αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα των επιχειρήσεων με το σχετικό δείκτη να ανέρχεται το Σεπτέμβρη στο 93,1 (όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης). Θετικές προβλέψεις υπάρχουν για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής (η οποία όμως βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα), και τις κατασκευές (λόγω της προσδοκώμενης επανεκκίνησης των μεγάλων έργων), ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για το λιανικό εμπόριο λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2013 η σωρευτική συρρίκνωση του προϊόντος στην περίοδο εκδήλωσης της κρίσης θα ανέλθει στο 25%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ