Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Απλώς «ρύθμιση» διακρατικής «διαφοράς»;

Eurokinissi

Για το αίτημα της Ελλάδας να δρομολογηθεί η «διαδικασία διαμεσολάβησης» με τη βρετανική πλευρά στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενημέρωσε με επιστολή της η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, τους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, Ουίλιαμ Χαγκ και Μαρία Μίλερ, αντίστοιχα, καθώς και το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, όπου βρίσκονται τα Μάρμαρα μετά την αρπαγή τους από τον Ελγιν, Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Το σχετικό αίτημα τέθηκε από την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού προς την UNESCO τον περασμένο Ιούλη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Π. Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι.

Το ΥΠΠΟ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα ενεργοποιήσει το θεσμό αυτό για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δύο κρατών».

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή περιγράφεται ως μια προσπάθεια... «να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»! Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν πρόκειται περί μιας «διαφοράς», αλλά για μια από τις μεγαλύτερες κλοπές πολιτιστικών θησαυρών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως! Επιπλέον, ο όρος «ρύθμιση» δείχνει την ελληνική πλευρά έτοιμη, πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της διαμεσολάβησης, για υποχωρήσεις. Θυμίζουμε, ότι στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων και πλέον, οι ελληνικές κυβερνήσεις κινούνται στη «λογική» των ανταλλαγμάτων(!) με τους Βρετανούς -δηλαδή να τους δώσουμε ισάξιες με τα Μάρμαρα αρχαιότητες σε περίπτωση επιστροφής- ακόμη και δανεισμού! Να σημειώσουμε ότι ο δανεισμός στην πράξη σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα εξακολουθούν να είναι οι «ιδιοκτήτες» των Μαρμάρων.

Πάντως, την ερχόμενη Κυριακή συνέρχεται στην Αθήνα η διεθνής σύσκεψη των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε διάφορες χώρες για να πιέσουν τη Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα. Θα εκπροσωπηθούν οι εθνικές επιτροπές της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας. Επίσης θα λάβουν μέρος και τα μέλη της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δανειζόμενοι» ή ιδιοκτήτες; (2008-11-30 00:00:00.0)
«Φιλική λύση...» (2003-08-19 00:00:00.0)
Ούτε με δανεισμό (2003-02-25 00:00:00.0)
Εστω και δανεικά... (2001-08-21 00:00:00.0)
Για τα Μάρμαρα (1996-06-20 00:00:00.0)
Βουλευτές για τα Μάρμαρα (1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ