Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ούτε με δανεισμό

Ούτε με τη μορφή δανεισμού πρόκειται να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ».

«Εδώ που βρίσκονται μπορούν να κάνουν μεγαλύτερο καλό», συνέχισε ο Μακ Γκρέγκορ, αφού, «το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να προβάλλει το επίτευγμα αυτών των ελληνικών γλυπτών στο πλαίσιο του ευρύτερου αρχαίου κόσμου». Σε ερώτηση, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να γυρίσουν ποτέ στην Ελλάδα απάντησε μονολεκτικά «ναι».

Αφού ο διευθυντής τόνισε ότι τα Γλυπτά είναι τόσο σημαντικά για το Βρετανικό Μουσείο που δεν πρόκειται να επιστραφούν ούτε και με τη μορφή δανεισμού, πρότεινε στην ελληνική πλευρά, αντί του δανεισμού, να συμβιβαστεί με μια... εικονική αναπαράσταση των Γλυπτών στην αρχική τους θέση, πάνω στον Παρθενώνα. «Ο Παρθενώνας δεν πρόκειται να ανακατασκευαστεί ποτέ. Γι' αυτό ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε ό,τι έμεινε σε μια εικόνα». Τέλος, ο Μακ Γκρέγκορ είπε ότι έχει διακόψει τις συνομιλίες με τη Βρετανική Επιτροπή υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Σε μία μάλλον αμήχανη αντίδραση, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, απάντησε, ότι «το ύφος του κ. Μακ Γκρέγκορ δεν εναρμονίζεται με το ύφος των δηλώσεων που έχουν κάνει ή των επιστολών που έχουν στείλει προς την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ο πρόεδρος των Εφόρων του Βρετανικού Μουσείου. Μετά τα όσα είπε με τόσο απόλυτο τρόπο ο κ. Μακ Γκρέγκορ, τον καλώ στην Ελλάδα να επισκεφθεί στην Ακρόπολη τον Παρθενώνα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα τον βοηθήσει στο να βρει το μέτρο των πραγμάτων».

Ας σημειωθεί πάντως, ότι παρά τις διαπιστώσεις του υπουργού, παραμένει το γεγονός πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αφήσει σαφές περιθώριο αισιοδοξίας για την επιστροφή των Γλυπτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ