Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιπολεμικό «Τείχος»

Μια γυναίκα διεκδικεί τον άντρα της από το Στρατό. Ορθώνει το ανάστημά της στο σύστημα. Το «Τείχος» του Ντορστ παρουσιάζεται από το θίασο «Σχεδία», στο Γκάζι. Καθοριστικό ρόλο στην παράσταση παίζει το video. Εικόνα και πραγματικότητα διαπλέκονται, συγκρούονται και διαλύονται. Πρόκειται για αντιπολεμικό έργο, το οποίο ανιχνεύει την ανθρώπινη τραγικότητα στο πρόσωπο μιας γυναίκας που αναζητεί το στρατιώτη - άντρα της. Η συμφωνία της με τον αυτοκράτορα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Η γυναίκα πρέπει να αναγνωρίσει τον άντρα της και να αποδείξει ότι έζησε μαζί του, αν θέλει να τον ξανακερδίσει. Υπό την πίεση αυτή, όμως, λαθεύει.

Το έργο (ο πλήρης τίτλος είναι «Ο αναθεματισμός της γυναίκας μπροστά στο τείχος») γράφτηκε το 1961 και αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Ντορστ, ο οποίος θέτει ένα σημαντικό και εξαιρετικά επίκαιρο ερώτημα: Ποια δύναμη καθορίζει τις πράξεις, τα εγκλήματα, την τρέλα, τον πόλεμο;

Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Κανελλόπουλου, τα σκηνικά του Οδυσσέα Καψάλη, τα κοστούμια της Κρίνας Βροντή. Παίζουν: Λένα Μακρή (γυναίκα), Αλέξανδρος Καλπακίδης (στρατιώτης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ