Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Κακές τράπεζες» για τις επισφάλειες

Τέσσερις στους δέκα αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο

Σχέδια για δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank), όπου θα μεταφέρουν τα προβληματικά δάνεια της πελατείας τους δρομολογούν, καθένας για λογαριασμό του, οι τραπεζικοί όμιλοι της «Εθνικής» και της «Πειραιώς». Στόχος τους όπως επισημαίνουν, να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς από τις επισφάλειες και να διαμορφώσουν «κλίμα εμπιστοσύνης». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συζητήσεις για την αναζήτηση «επενδυτών» που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις «κακές τράπεζες».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται ταυτόχρονα στο προσκήνιο το προωθούμενο κυβερνητικό μέτρο, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για έναρξη πλειστηριασμών ακόμη για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.

Τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Μάρτης 2013) έχουν απογειωθεί στο 27,8% του συνόλου των χορηγήσεων. Ειδικότερα, τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια (22,9%) φτάνουν στα 24,2 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά (27,5%) σε 20 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά (42,4%) σε 12,2 δισ. ευρώ κ.ά. Στο σύνολό τους, τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες υπολογίζονται πάνω από 61 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι τα στοιχεία που έδωσε διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σύμφωνα με τα οποία το 40% των δανειοληπτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο, ακόμα και μετά τη ρύθμιση στην οποία έχει προχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ