Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αναζήτηση «πελατών» για να παραμείνουν στην αγορά

Μαζί με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προωθούν τη δημιουργία «τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Τη διεύρυνση του πελατολογίου των τοπικών συνεταιριστικών τραπεζών ενόψει και της αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω της προσέλκυσης όσων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) διαθέτουν ακόμη την όποια χρηματική ρευστότητα, προωθούν οι ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Σε αυτόν ακριβώς το στόχο εντάσσεται η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού με την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών (ΕΣΤΕ) και η οποία είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία της λεγόμενης «τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Κοινός τόπος στις ομιλίες του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καβαθά και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, ήταν η αδυναμία των περίπου 700.000 ΜΜΕ στην εύρεση δανειακών πόρων καθώς, όπως είπαν, οι αιτήσεις δανείων που καταθέτουν στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες απορρίπτονται σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την άποψή τους, το πρόβλημα της ανεύρεσης οικονομικών πόρων μπορεί να λυθεί μέσω της δημιουργίας μίας ειδικής τράπεζας για τις ΜΜΕ, εγχείρημα που μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της «οργανωτικής ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών και της μετεξέλιξής τους σε τράπεζα μικρομεσαίων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι 14 συνολικά συνεταιριστικές τράπεζες της περιφέρειας βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) για την επίτευξη των στόχων κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ηδη οι έξι από αυτές έχουν υποβάλει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ όπως ειπώθηκε χτες από τον πρόεδρο της ΕΣΤΕ, Ν. Μυρτάκη, το σύνολο των κεφαλαίων που αναζητούν ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, η στήριξη που προσφέρουν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εμπόρων και βιοτεχνών στην ΕΣΤΕ, στο όνομα της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων τους οποίους πάνε να δελεάσουν με τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού, δηλαδή με θηλιά στο λαιμό τους, όταν τους ξεκληρίζει η κρίση και ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια, η φοροληστεία, η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης κλπ. ενώ τους έχουν πνίξει τα χρέη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδεύουν απροκάλυπτα τους εργαζόμενους (2013-01-19 00:00:00.0)
Ορκισμένοι εχθροί εργατών και ΕΒΕ (2010-12-21 00:00:00.0)
"Στο πόδι" για την πανελλαδική κινητοποίηση (1997-02-05 00:00:00.0)
Στη βάση η απόφαση για το πανελλαδικό κλείσιμο (1997-01-15 00:00:00.0)
Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική (1996-06-20 00:00:00.0)
Παράπονα εμπόρων για τα υψηλά επιτόκια (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ