Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τρανό παράδειγμα

«Ας μας γίνουνε συνήθεια/ στον καθένα

σ' ολουνούς./ Γη και ουρανός κινιέται/

σαν λαός και σαν στρατός/ είναι όμοια

παλικάρια». (ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ).

Πριν από 26 χρόνια, στις 30 Απρίλη του 1975, οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Βιετνάμ έμπαιναν νικηφόρα στη Σαϊγκόν, διώχνοντας πανικόβλητους και τους τελευταίους Αμερικάνους εισβολείς ιμπεριαλιστές. Απελευθέρωναν έτσι μια χώρα που επί δέκα χρόνια τη βίαζαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στέλνοντας εκεί 600.000 στρατό. Χρησιμοποίησαν πολεμικά μέσα εξαιρετικά άγρια, δηλητηριώδη χημικά παρασκευάσματα τύπου «μουστάρδας», βόμβες ναπάλμ, και ό,τι είχε να επιδείξει η πολεμική τους μηχανή. Δολοφόνησαν αμάχους και έκαψαν χωριά. Ο λαός του Βιετνάμ ξέκανε τους «παντοδύναμους» επιδρομείς, όπως είχε κάνει και παλιότερα, με τους Γάλλους αποικιοκράτες δυνάστες του και τους φασίστες Γιαπωνέζους.

Ενας λαός «τριτοκοσμικός» κατά τους δυτικούς - κερδίζει τη μάχη μ' έναν «γίγαντα». Με σιδερένια θέληση, υποφέρει κάθε στέρηση και πάμπολλες θυσίες, μέχρι τη νικηφόρα ιστορική κατάληξη. Να νικήσουν τους μισθοφόρους και τα εκτελεστικά όργανα της ιμπεριαλιστικής μηχανής - καταδείχνοντας σ' όλο τον κόσμο το ρόλο των ΗΠΑ - δείχνοντας έτσι το παράδειγμα και στους άλλους καταπιεσμένους λαούς πώς κατακτιέται η ελευθερία τους. Σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή με τα απελευθερωτικά κινήματα. Προκάλεσε διαδηλώσεις - συγκρούσεις - κινητοποιήσεις και όχι μόνο συμπαράστασης στον ιερό αγώνα τους, αλλά και στο λαό της μητρόπολης του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού - εισβολέα στις ΗΠΑ, απ' όλους όσους επέζησαν απ' τη «σακαταμένη γενιά» του Βιετνάμ και τα φέρετρα του πολέμου με τις σημαίες. Οι ιδέες κατά του ιμπεριαλισμού βρήκαν γόνιμο έδαφος στους απελευθερωτικούς αγώνες των άλλων λαών της Ινδοκίνας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής - της Ευρώπης, με τον Μάη του '68 και τη γενιά της αμφισβήτησης στο Παρίσι.

Στη διάρκεια του πολέμου οι Αμερικάνοι στρατοκράτες έγιναν πιο επιθετικοί, όσο και στυγνότεροι εγκληματίες. Οι «διαπραγματεύσεις για την ειρήνη», καλή ώρα όπως συμβαίνει και τώρα στα Βαλκάνια, ήταν η απαρχή πως προετοιμάζονταν να εντείνουν τον εγκληματικό τους πόλεμο: Οι συμφωνίες της Γενεύης, που εγγυόνταν την εθνική ανεξαρτησία - ενότητα - ακεραιότητα του Βιετνάμ ήταν η στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ποτέ δε σεβάστηκαν τις συμφωνίες ειρήνης. Αντιθέτως, απαντούσαν στις «συνομιλίες» με τα βομβαρδιστικά τύπου «Β52». Οι απειλές των βομβών, τότε και σήμερα. Των μαφιόζων σχεδιασμοί: «εγκληματίες πολέμου» έλεγαν πως είναι οι αξιωματικοί των Βιετκόγκ τότε, το ίδιο για τους Σέρβους προσφάτως, οι οδηγίες των ΗΠΑ για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Τα ίδια τεχνάσματα, για να κάμψουν τα φρονήματα των λαών.

Αυτές τις μέρες, υποκριτικά, τα ΜΜΕ (συντονισμένα φερέφωνα) μιλούν για τα 26χρονα του Βιετνάμ, αντιμετωπίζοντας από μακριά τα ιστορικά γεγονότα και την αντίσταση: Ο Δαβίδ της ψυχής, νίκησε τον Γολιάθ. Καταναλώνουν τηλεοπτική «φαιά ουσία» για να μας πείσουν, ότι ο αγώνας των ανταρτών - κομμουνιστών ήταν «γραφικός» και «μάταιος», αφού «αναλώθηκαν» από τον «αμερικάνικο τρόπο ζωής» και τον «εκσυγχρονισμό»! Αυτού, που βομβαρδίζει κάθε μέρα το Ιράκ. Και που κατέκαυσε τη Γιουγκοσλαβία με τα «εκσυγχρονισμένα» ηλεκτρονικά όπλα - των εθνικιστικών συγκρούσεων και της διάλυσης μέσω πολέμου ολόκληρων χωρών!

Ο ιστορικός δρόμος του Βιετνάμ καταδείχνει ακόμη και σήμερα τη δύναμη των λαών - κατά του ιμπεριαλισμού. Η δύναμη της ηθικής και του δικαίου, νικά πάντοτε. Η ειρήνη και η δικαιοσύνη στον κόσμο δεν περνάει από τις πιο βάρβαρες πολεμικές μεθόδους της νέας τάξης του αίματος, αλλά απ' την ανατροπή του ιμπεριαλισμού - όπου Γης.

Μέρες Πρωτομαγιάς: «Να κάνουμε το κορμί μας - οδόφραγμα» (Θ. Ασίκης).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ