Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις στην έναρξη διαπραγματεύσεων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Ογκώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στο κέντρο της τυνησιακής πρωτεύουσας με βασικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα», υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Χτες είχε προγραμματιστεί να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση με στόχο, εντός τριών βδομάδων, να έχει συμφωνηθεί η σύνθεση μιας υπηρεσιακής τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καλούνται επίσης, έχοντας ένα μήνα καιρό, να καταλήξουν στο νέο σύνταγμα και το νέο εκλογικό νόμο και να ορίσουν ημερομηνία για δημοψήφισμα που θα υλοποιήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, που διοργάνωσε και τη διαδήλωση, τόνιζαν ότι περιμένουν από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αλί Λαραγιέντ που είναι στέλεχος του «Ενάχντα» να δηλώσει σαφώς την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, πριν αυτές αρχίσουν. Πάντως, μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε καμία τέτοια δήλωση από τον Λαραγιέντ ή το «Ενάχντα», το οποίο αντίθετα κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις, διοργανώνοντας διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, στην κεντρική Τυνησία, στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και ένοπλους ισλαμιστές σε κρησφύγετο των οποίων έγινε έφοδος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και τουλάχιστον δύο ισλαμιστές, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ