Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς ολοκλήρωση οι επιθεωρήσεις

Στις 5 Νοέμβρη νέα τριμερής συνάντηση (ΟΗΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) για τη Σύνοδο της Γενεύης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΩΜΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, να παρουσιάσει η συριακή πλευρά στους επιθεωρητές το πρόγραμμα καταστροφής του χημικού οπλοστασίου που έχει εκπονήσει, τηρώντας με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ελεγχθεί 18 από τις 23 εγκαταστάσεις και σε όλες πλην μίας έχει ξεκινήσει διαδικασία καταστροφής τμήματος της παραγωγικής αλυσίδας. Πρόβλημα υπάρχει με κάποιες εγκαταστάσεις, καθώς δεν μπορούν οι επιθεωρητές να τις προσεγγίσουν με ασφάλεια λόγω των συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γύρω περιοχή.

Χτες, έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, θα συναντηθεί με εκπροσώπους από ΗΠΑ και Ρωσία, στη Γενεύη, στις 5 Νοέμβρη προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω την οργάνωση της διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Η είδηση αυτή ήρθε μια μέρα μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμη συνάντησης των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», όπου οι δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς τους πίεσαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Στο τελικό ανακοινωθέν σημειώθηκε ότι στη μεταβατική κυβέρνηση που θα αποφασιστεί με διαπραγματεύσεις δεν έχει θέση ο Ασαντ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιαστεί ούτε από τον Σύρο πρόεδρο ούτε από τη Ρωσία.

Επίσης, δεν είναι σαφές αν στη Σύνοδο θα προσκληθεί το Ιράν, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνούν σφοδρά αραβικές χώρες που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, όπως η Σ. Αραβία και το Κατάρ. Η πρώτη φέρεται, κατά πληροφορίες, να έχει δυσαρεστηθεί έντονα από την αμερικανική «πιο διπλωματική» στάση σε Ιράν και Συρία. Αντίστοιχη δυσφορία έχει εκφράσει και το Ισραήλ, με αιχμή το Ιράν. Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνάντησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Ρώμη. Η διαφωνία τους ως προς την αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος καταγράφηκε με τον πρώτο να ζητά «τη διάλυσή του» και τον δεύτερο «διασφάλιση του ειρηνικού του χαρακτήρα».

Εντός Συρίας, οβίδες αντικαθεστωτικών έπληξαν την πλατεία Ομαϊάδων στο κέντρο της Δαμασκού, τραυματίζοντας πολλούς πολίτες, ενώ το καθεστώς απελευθέρωσε τις πρώτες 10 γυναίκες από τις 126 που κρατούνται στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Σκληρές μάχες, επίσης, μαίνονται για τον έλεγχο αποθηκών όπλων στην περιοχή της Χομς, ενώ αντικαθεστωτικοί φέρονται να ελέγχουν τη χριστιανική ιστορική πόλη Σαντάντ. Αργά το βράδυ, το «ΣΑΝΑ» μετέδωσε ότι γίνονται εργασίες για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της παροχής ρεύματος σε μεγάλες περιοχές στο νότο, που διεκόπη λόγω αντικαθεστωτικών επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ