Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην «κεντροαριστερά»

Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συγκροτηθεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο της «κεντροαριστεράς» που θα κατέβει στις ευρωεκλογές υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επανέλαβε χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ το Γενάρη, «σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης, ως πρωτοβουλία της Κεντροαριστεράς», θα συνδιοργανώσει «συνδιάσκεψη για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί και το πρόγραμμα και η πρόταση» του χώρου για την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, και θα αποτελέσει «την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων στις ευρωεκλογές».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, χαιρέτισε την «πρωτοβουλία των 58» και ασκώντας κριτική στη ΔΗΜΑΡ, που προς το παρόν έχει απορρίψει τη συμμετοχή της σε αυτήν, ανέφερε ότι «όποιος λέει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, εννοεί ότι δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης γιατί πρέπει να διατηρήσει τη δική του αντίληψη για την κεντροαριστερά». Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ανέφερε ότι η θέση της να μη συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ «είναι βαθιά συντηρητική αντίληψη, είναι αντίληψη του λαϊκισμού».

Προκρίνει το δικό της τρίτο πόλο

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο κ. Βενιζέλος πράγματι δεν παλινδρόμησε. Εκανε την επιλογή του, επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, για την πλήρη σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία και την αδιέξοδη πολιτική. Ετσι, η πρότασή του, για συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ είναι χωρίς νόημα. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει».

Νωρίτερα, χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, με ομιλία του στην Πάτρα και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και το τμήμα εκείνο του κόμματός του το οποίο διαφωνεί με τη μη στήριξη του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, σημείωσε: «Παραμένουμε στρατευμένοι πάντα στην υπόθεση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και μάλιστα με μεγαλύτερη πλέον θέληση και δράση, καθώς οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού πόλου».

Πρόσθεσε πως «ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής», ενώ προσπαθώντας να διαχωριστεί και απ' τον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα όμως δεν θα συμφωνεί και θα δέχεται απόψεις λαϊκιστικές, άγονες, με σχέδια ξεπερασμένα».

Ξεκαθάρισε πάντως πως ο πόλος στον οποίο οραματίζεται να πρωταγωνιστήσει το κόμμα του έχει στόχο την «ανάληψη της εξουσίας», όμως «δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου γίνει πλειοψηφία».

Ο Γ. Γεωργάτος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος συμμετέχει στους «58», προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του κόμματος, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως η κίνηση δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική κι αυτό γιατί, όπως είπε, ιδρυτικός στόχος του κόμματός του είναι «η ανασυγκρότηση του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού χώρου». Πρόσθεσε πως αυτό που θα κάνουν οι 58 «θα είναι να προωθούν την ιδέα του διαλόγου και να ασκούν πίεση στα πολιτικά κόμματα, στις κινήσεις και στα πρόσωπα του χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ