Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Γιγαντώνονται τα προβλήματα

Αντίγραφο του ΤΑΠΑ
Αντίγραφο του ΤΑΠΑ
Νέο πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε ο υπουργός Πολιτισμού στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), μετά την παραίτηση -δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο για τον Οργανισμό- του πρώην προέδρου του, Π. Τζίννη, τον περασμένο Μάιο και μετά την παραίτηση, τον περασμένο Φεβρουάριο, του τότε προέδρου, Δ. Δεληπέτρου... Οι παραιτήσεις οφείλονταν στην αδυναμία του φορέα να παίξει το σημαντικό του ρόλο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή την οικονομική της στήριξη.

Θυμίζουμε, ότι μετά από χρόνια απαξίωσης του ΤΑΠΑ από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την ιδιωτικοποίησή του -με αιχμή την παραγωγή αντιγράφων αρχαίων έργων προς πώληση στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων- μεγάλο χτύπημα στα οικονομικά του Ταμείου δόθηκε με το «κούρεμα» των αποθεματικών του. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, δηλαδή το μάχιμο τμήμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να μην έχουν χρήματα ούτε καν για βενζίνη στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Το ΤΑΠΑ είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την απαλλοτρίωση και εξαγορά αρχαιολογικών χώρων και ακινήτων υπέρ του υπουργείου Πολιτισμού, τη συντήρηση, διαμόρφωση, εξωραϊσμό μνημείων, χώρων και μουσείων, την έκδοση και διάθεση ειδικών αρχαιολογικών μελετών και περιοδικών και εκδόσεων γενικότερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τη δημιουργία και λειτουργία εργαστηρίων για την παραγωγή εκμαγείων και πιστών αντιγράφων μουσειακών έργων κλπ. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Π. Τζίννης σε απολογισμό των πεπραγμένων του τον περασμένο Οκτώβρη, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης «είναι το ΤΑΠΑ από την αρχή του 2013 να μην μπορεί να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για λειτουργικές δαπάνες στις 85 περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και στην προσπάθειά τους για να λειτουργήσουν τα Μουσεία και οι Αρχ/κοί Χώροι, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή με χρέη στους πιστωτές τους».

Νέος πρόεδρος διορίστηκε ο Θεόδωρος Σούμπασης, οικονομολόγος και πρώην ανώτερο τραπεζικό στέλεχος (σ.σ. στο ΥΠΠΟ επιμένουν στη λογική του αγοραίου «μάνατζμεντ) και μέλη του ΔΣ οι: Γ. Τσακοπιάκος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟ, οι δικηγόροι Χρήστος Βλασσόπουλος, Βικτωρία Δερδεμέζη και Κυριακή Ζερβού, ο οικονομολόγος Αριστοτέλης Παπατζανάκης και ο πολιτικός μηχανικός Νικόλαος Καυκάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ