Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ - ΕΕ
Προς μία ενιαία εμπορική ζώνη

«Το ζήτημα των παρακολουθήσεων δεν πρέπει να μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο», αναφέρουν αμερικανικές πηγές

Αύριο ξεκινά και για τις επόμενες τέσσερις μέρες ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία της λεγόμενης «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) - ή αλλιώς το «οικονομικό ΝΑΤΟ» σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα - η δημιουργία δηλαδή ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τη σχεδόν οριστική κατάργηση των εμπορικών δασμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι οι συνομιλίες δεν αφορούν τόσο τους άμεσους δασμούς - καθώς αυτοί είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλοί - αλλά σε μια σειρά άλλους υφιστάμενους «πέραν των συνόρων» φραγμούς στη διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι η ενδεχόμενη επίτευξη της συμφωνίας, στην πλήρη εφαρμογή της θα μπορούσε να αποδίδει στην ΕΕ 119 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 28% σε σχέση με σήμερα.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων είχε διεξαχθεί με «επιτυχία» μεταξύ 8 και 12 του περασμένου Ιούλη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης ο τρίτος γύρος στις 16 Δεκέμβρη, με δεδηλωμένη την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας να έχουν μπει μέχρι τέλος του έτους. Μέσω της παραπάνω συμφωνίας - η οποία υπολογίζεται να καλύπτει το 30% της αξίας του συνολικού όγκου στο παγκόσμιο εμπόριο - ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν να θέσουν τον άξονα πάνω στον οποίο θα αναπτυχθούν αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες κατ' αρχήν σε επίπεδο G20 αλλά και σε ακόμη ευρύτερους οργανισμούς και ενώσεις.

Υπολογίζεται ότι οι σημερινές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια, ενώ το ΑΕΠ και των δύο μαζί ισούται σχεδόν με το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ. Εκτιμήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να αυξήσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κατά 250 δισ. δολάρια ετησίως.

Βασικά ζητήματα διαβουλεύσεων αποτελούν τα μη δασμολογικά εμπόδια, η τελωνειακή εναρμόνιση στους κανόνες εισόδου προϊόντων και υπηρεσιών, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις πιστοποίησης προϊόντων, η εναρμόνιση των χρηματοπιστωτικών κανόνων και αγορών, ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς, το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών και η αναμόρφωση του διατλαντικού ενεργειακού εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ