Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε χέρι χέρι

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα, στους λαϊκούς φορείς, να στηρίξουν την ανασύνταξη του κινήματος, ξεμπερδεύοντας με τη σαπίλα του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη πέρασε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τη στήριξε και η ΔΗΜΑΡ, μέτρα αναγκαία για το κεφάλαιο, καθώς και σε αυτά που έρχονται. «Ηδη, επισήμανε, άνοιξε η κυβέρνηση το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Συνεχίζουν τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο. Ερχονται νέα μέτρα 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση, με παραπέρα μειώσεις των συντάξεων. Οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, τα επικουρικά και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην προκρούστεια κλίνη. Κόβουν το ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Επίκειται ληστεία με τον ενιαίο φόρο ακινήτων για όποιον έχει ένα σπίτι, μια σπιθαμή γης. Ετοιμάζονται μειώσεις και καταργήσεις στα προνοιακά επιδόματα και στα επιδόματα ανεργίας, νέο χαράτσι 25 ευρώ στα νοσοκομεία, διπλασιασμός συμμετοχής στα φάρμακα ... προβλέπεται και άλλη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές, η οποία θα προκαλέσει νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων».

«Προχωρούν, πρόσθεσε, οι ιδιωτικοποιήσεις του Νερού, της Ενέργειας, της Υγείας, της Παιδείας, των Μεταφορών, των λιμανιών με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών ... Από την 1η Γενάρη 2015 καθιερώνεται βασική αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ (...) Από το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους επιδοτούνται μόνο οι 140 χιλ., οι άλλοι είναι στα αζήτητα. Νέοι και νέες μεταναστεύουν».

Αναδεικνύοντας ότι η επίθεση στο εργατικό κίνημα, στο λαό, πάει χέρι χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Η γραμμή "νόμος και τάξη" ακολουθείται σε κάθε αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων. Οι δυνάμεις καταστολής τίθενται στην υπηρεσία των εργοδοτών».

«Οι απεργίες ουσιαστικά απαγορεύονται» σημείωσε και ανέφερε μια σειρά παραδείγματα με τελευταίο την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε ως παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Οπως επισήμανε μάλιστα, την ένταση της επίθεσης σηματοδοτεί και η αλλαγή του νόμου για τα συνδικάτα όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτά τα μέτρα (...) Τα στελέχη του στο εργατικό κίνημα προβάλλουν το εφικτό, το ρεαλιστικό και υπογράφουν να υλοποιούνται όλα αυτά στους εργαζόμενους (...) Μπορεί κάποιος να στηρίζεται στα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΔΝΤ και να πάρει μέτρα που θα είναι υπέρ του λαού;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ