Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Πτωχεύουν το λαό, εμφανίζουν «πλεονάσματα»

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 10μηνο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (Γενάρης - Οκτώβρης 2013) παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Εστιάζοντας στο «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο στο βαθμό που θα προκύψει θα στηρίζεται στη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, ταυτόχρονα με την επιβολή ασήκωτων αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η «χώρα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση».

Σύμφωνα με αυτά:

-- Τα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή, τα κρατικά έσοδα μείον τις δαπάνες, χωρίς να υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε τα χρεολύσια του κρατικού χρέους) εμφανίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και λογιστικές εγγραφές (έσοδα) από τις δοσοληψίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όμως δεν αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» από την τρόικα. Χωρίς το συγκεκριμένο κονδύλι διαμορφώνονται στα 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η επίτευξη του στόχου οφείλεται και στη μη καταβολή κονδυλίων που αφορούν σε οφειλόμενες επιστροφές φόρου, πολυτεκνικά επιδόματα, καταναλωτικές δαπάνες κ.ά.

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αφορούν σε συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. καρατομήθηκαν στα 35,8 δισ. ευρώ από 38,4 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2012, καταγράφοντας πτώση 6,8%. Το κονδύλι για τόκους εμφανίζεται μειωμένο στα 5,5 δισ. ευρώ (από 11,1 δισ. πέρσι), γεγονός που έχει να κάνει με το «κούρεμα» και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, που επίσης φόρτωσαν στις λαϊκές πλάτες.

-- Τα έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζονται στα 38,9 δισ. ευρώ (από 39,1 δισ. ευρώ πέρυσι) και διαμορφώνονται αρκετά πάνω από το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», γεγονός που συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία (9μηνο 2013) η συμμετοχή των κάθε είδους επιχειρήσεων στην πίτα των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε απόλυτα συμβολικό επίπεδο, μόλις 3,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ