Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της λυκοσυμμαχίας

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί της ΕΕ μέσω της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των δομών της και της ενίσχυσης μηχανισμών για μελλοντικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη, τέθηκαν επί τάπητος στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, η «Ανατολική Γειτονία της ΕΕ», ωστόσο βασικό θέμα της ήταν η προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη, η οποία θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον καθορισμό των κανόνων της «Κοινής Πολιτικής στον Τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας». Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο στρατιωτικό μανιφέστο της ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει «εργαλείο» για την ένταση της επιθετικότητάς της εναντίον λαών και χωρών.

Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα προετοιμασίας της Συνόδου, αλλά και την χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου, στόχος της ΕΕ στους τομείς «της Ασφάλειας και της Αμυνας», είναι η ενίσχυση των δομών της για την «πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων», μέσω της «αναβάθμισης των μάχιμων ομάδων» των κρατών - μελών της. Επίσης, στο όνομα της αντιμετώπισης της «παράνομης μετανάστευσης» σχεδιάζεται ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, καθώς και πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών - μελών.

«Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, (...) χρειάζονται δραστικές και πιο γενναίες λύσεις για να επιτηρήσουμε τα μεσογειακά παράλια στην απέναντι πλευρά από τις ευρωπαϊκές χώρες, για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα της «Ανατολικής Γειτονίας» και υποστήριξε ότι είναι «πάρα πολύ σημαντικό να περιληφθούν στην πολιτική αυτή όλες οι χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο έχουμε πολύ καλή σχέση, λόγω του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Μέσα από την υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας περνά η ισχυροποίηση της Ευρώπης (...) Σε όλες τις σχετικές διεργασίες η Ελλάδα είναι παρούσα (...) Απέναντι στους κοινούς κινδύνους, η Ευρώπη διαμορφώνει τις δικές της πολιτικές, το δικό της "τείχος προστασίας"». Ουσιαστικά φανέρωσε τους επικίνδυνους για τα συμφέροντα των λαών σχεδιασμούς της ΕΕ στο φόντο των οξυμένων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα «πεδία δράσης» για την κοινή πολιτική της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας είναι «η ασφάλεια των θαλασσίων οδών ενάντια στην πειρατεία, η ανάπτυξη της κυβερνοάμυνας, οι ευρωπαϊκές αμυντικές υποδομές και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε επίσης ότι «η Ευρώπη πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί στην αμυντική βιομηχανία της και τον βασικό πυλώνα της, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό θα πράξουμε». Πίσω από τις φραστικές κορόνες του Δ. Αβραμόπουλου υπάρχουν ωστόσο οι κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές που στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση ακόμα και το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ