Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Πλεονάσματα... ελέω κρίσης

Σταθερά ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που επιδρά και στις κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη, αποτυπώνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2013 εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το κομμάτι των εμπορικών συναλλαγών με τα άλλα κράτη, παρά την καταγραφόμενη «βελτίωση», εξακολουθεί να εμφανίζει αστρονομικά ελλείμματα, τα οποία στο 10μηνο φέτος διαμορφώθηκαν στα 12,9 δισ. ευρώ.

Καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες) είναι οι αυξημένες μεταβιβάσεις κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ για την τόνωση των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 12,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 15,7 δισ. ευρώ στο 10μηνο πέρυσι (μείωση 17,8%). Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 16,8 δισ. ευρώ (από 16 δισ. ευρώ πέρυσι) με αύξηση 5% και οι εισαγωγές στα 29,7 δισ. ευρώ (από 31,7 δισ. ευρώ) με μείωση 6,3%. Παρουσιάζεται δηλαδή μια βελτίωση. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει να κάνει με την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων με τα άλλα καπιταλιστικά κράτη, είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων αρνητικών για τα λαϊκά συμφέροντα αναδιαρθρώσεων (αδυναμία ζήτησης), και η μείωση επομένως των εισαγωγών.

Ισοζύγιο συναλλαγών: Καταγράφεται πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 10,7 δισ. ευρώ (από 9,4 δισ. ευρώ). Διογκωμένα, στα 5,3 δισ. ευρώ (από 3,7 δισ. ευρώ) είναι τα κονδύλια της ΕΕ που εισέρρευσαν και καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» πληρώθηκαν στο εξωτερικό 4,8 δισ. ευρώ, ποσά που αφορούν στην «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους καθώς και μερίσματα σε ξένους κεφαλαιοκράτες. Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν ο ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό έφτασε στα 2,7 δισ. ευρώ.

Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 234 εκατ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις ντόπιων επιχειρηματιών στο εξωτερικό εμφανίζονται μειωμένες κατά 709 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στο 10μηνο φέτος, εμφανίζεται εισροή ύψους 943,1 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές εμφανίζουν έλλειμμα 4,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στις λεγόμενες «επενδύσεις χαρτοφυλακίου», όπου καταγράφεται έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων ξένων τραπεζών και άλλων ρεντιέρηδων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ