Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χειροτερεύουν κι άλλο οι όροι υπολογισμού του εφάπαξ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για παραπέρα μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Δεν απέκλεισε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου αναδρομικό μαχαίρι στο εφάπαξ, αλλά και νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, πέραν αυτών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για τις επικουρικές. Απαντώντας χτες σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε για το εφάπαξ ότι η κυβέρνηση μελετά να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, στην κατεύθυνση της «ομαλοποίησης» των περικοπών, που ούτως ή άλλως θα γίνουν.

Είπε συγκεκριμένα: «Επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού λαμβάνει ως αξίωμα αυστηρά το "περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές ίσον ποσό προς διάθεση", το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκατομμύρια, να αποσβεστούν σε δεκαετή βάση, προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση». Δεν απέκλεισε μάλιστα οι μειώσεις να έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς -όπως είπε- δεν έχει ακόμα αποφασισθεί σε ποιους δικαιούχους θα εφαρμοσθούν.

Για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι η μείωσή τους με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού θα προκύψει από 1/1/2015, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν γνωρίζει αν υπάρχει ανάγκη ο νέος υπολογισμός να γίνει από 1/1/2014». Για τις κύριες συντάξεις, ο Β. Κεγκέρογλου σημείωσε πως όλα εξαρτώνται από τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να την εξασφαλίζει. Συνεπώς, όπως ο ίδιος ανέφερε, «αν τα ταμεία δεν έχουν να δώσουν, τότε υπάρχει πρόβλημα», αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο το πόσο των 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από 1/1/2015.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία μειώνεται από 12,6 δισ. ευρώ το 2013 σε 10,5 δισ. ευρώ το 2014 και σε 9,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ