Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Διασφάλιση φτηνού καυσίμου και δικτύων για τα μονοπώλια

Φτηνό καύσιμο, πηγές ενέργειας και δίκτυα απρόσκοπτης τροφοδοσίας για τα μονοπώλια της ΕΕ αγωνιά να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του υπουργούς Ενέργειας από κράτη που συμμετέχουν στη Διυπουργική Διάσκεψη για το 2013 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), στο Παρίσι, με θέμα «Παγκόσμιες συνέργειες για την ενέργεια του αύριο».

Με τις εκπροσώπους Σουηδίας και Φινλανδίας συζήτησαν τις προτεραιότητες της ερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής: «Το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το 2030. Ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε σχέση με τις τιμές ενέργειας. Ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Στήριξη και προώθηση υποδομών, δικτύων και λειτουργιών του ενεργειακού τομέα. Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και προστασία ευάλωτων καταναλωτών - νοικοκυριών».

Ητοι, με πρόσχημα τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτά που έχουν γονατίσει με τις συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας στα καύσιμα, πασχίζουν να ρίξουν παραπέρα τις τιμές του ηλεκτρικού και των καυσίμων για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια προκειμένου να τα ενισχύσουν στον ανταγωνισμό τους με άλλα. Να απελευθερώσουν την αγορά της ενέργειας παραδίδοντας άλλο ένα πεδίο τρελής κερδοφορίας σε μεγαλοεπιχειρηματίες, να φτιάξουν ή να επιδοτήσουν τους μεγαλοβιομήχανους στην κατασκευή τέτοιων δικτύων και υποδομών.

Με τον εκπρόσωπο της Ιταλίας συζήτησαν θέματα υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP (θα μεταφέρει στη νότια Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία), ενώ με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας επικεντρώθηκαν στην παράλληλη προώθηση των αγωγών TAP και ΤΑΝΑΡΑγωγός της Ανατολίας», θα εφοδιάζει με φυσικό αέριο τον TAP). Πολυδιαφημισμένοι αγωγοί, αλλά ο λαός δεν πρόκειται να δει φτηνότερο καύσιμο κι ενέργεια σπίτι του ή στο μικρομάγαζό του, αντίθετα υφίσταται κι άλλες θυσίες για να στήνονται δίκτυα που να εξασφαλίζουν ακατάπαυστη φθηνή λειτουργία στα μεγαθήρια.

Ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρώπης (βλ. των μονοπωλίων της), με την ταυτόχρονη ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αλλά και τη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αναγνώρισε ότι η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με τη μετατροπή των ΗΠΑ από χώρα εισαγωγών σε χώρα εξαγωγών, δημιουργεί νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων, που ανατρέπουν όλες τις μέχρι τώρα συνθήκες. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ επενδύουν πολλά στο φυσικό αέριο από ασβεστολιθικά πετρώματα στα οποία εμφανίζονται πολύ πλούσιες.

Παρακάτω, επενδύοντας πάλι στις ανησυχίες των κρατούντων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μονοπωλίων, υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε διαταραχές τροφοδοσίας της με ενεργειακά προϊόντα και απαιτείται να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να μειωθούν οι σχετικοί κίνδυνοι».

Τέλος, βγάζοντας στο σφυρί τον ορυκτό πλούτο του τόπου, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, η προκαταρκτική ανάλυση των οποίων δίνει ενδείξεις «υποσχόμενων περιοχών - στόχων» (όπως είπε) σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή IGB και «Φόρουμ Ανατ. Μεσογείου» (2021-01-20 00:00:00.0)
Τέσσερις νέοι αγωγοί μπαίνουν το 2020 στον ενεργειακό «χάρτη» (2020-01-03 00:00:00.0)
Εξελίξεις και ανακατατάξεις στα Ενεργειακά... (2017-06-08 00:00:00.0)
Διαφημίζουν στα μονοπώλια τα «πλεονεκτήματα» του αγωγού IGB (2016-10-06 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται η Τουρκία μέσω Τουρκμενιστάν (2013-06-01 00:00:00.0)
Δίνει προβάδισμα στον ΤΑΡ έναντι του «Nabucco» (2013-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ