Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή IGB και «Φόρουμ Ανατ. Μεσογείου»

Κατατέθηκαν χτες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου «IGB», καθώς επίσης και το καταστατικό ίδρυσης του «Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου».

O ελληνοβουλγαρικός αγωγός έχει μήκος 182 χιλιομέτρων (31 εντός Ελλάδας), ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου των δύο χωρών, προεκτείνοντας τον αγωγό TAP στα Βαλκάνια, και προωθείται με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους για «ανασχεδιασμό» του ενεργειακού χάρτη της περιοχής και «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο.

Στην περίπτωση του «Φόρουμ Ανατ. Μεσογείου», που αποτελείται από τις Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ και Κύπρο, σχήμα που προωθείται επίσης υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και ΕΕ, ως «όχημα» για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας στην περιοχή, στην αιτιολογική έκθεση γίνεται αναφορά στα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν και τη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ