Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ψηλά στην ατζέντα Πτωχευτικό και «κόκκινα» δάνεια

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά και επίσημα ο κύκλος με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 9ης ενισχυμένης εποπτείας, στο επίκεντρο του οποίου είναι το ζήτημα της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου αλλά και γενικότερα η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των ιδιωτικών χρεών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και άλλους κρατικούς φορείς. Οι προεργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών», ενώ παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα παζάρια της κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την τελική διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων Υπουργικών Αποφάσεων, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Με φόντο τα διαχειριστικά ζόρια που εντοπίζονται στο ζήτημα της προσέλκυσης ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ίδρυσης κρατικού φορέα, στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες με επόμενο βήμα την ιδιωτικοποίηση του φορέα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ταυτόχρονα, στον 9ο κύκλο ενισχυμένης εποπτείας, μεταξύ άλλων, δεσπόζουν αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως η «βελτίωση» και ο «εκσυγχρονισμός» του πλαισίου για το Εργατικό Δίκαιο - οι αντεργατικές ανατροπές του αιώνα που δρομολογεί η κυβέρνηση -, η υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο του υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας βάσει των αγοραίων αξιών και υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων, η «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος», η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων, με την ολοκλήρωση της απλοποίησης των διαδικασιών κ.ά.

Διευρύνονται οι ανισομετρίες στην ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και ΕΕ η τρέχουσα κρίση αποτέλεσε τον καταλύτη για την περαιτέρω διεύρυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των αποκλίσεων μεταξύ των κρατών - μελών. Στο ζήτημα αυτό εστίασε η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας. Οπως διαπιστώνεται, η κρίση είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στα κράτη που ήδη είχαν αντίστοιχα ζητήματα, και αυτό παρά την όποια «πρόοδο» είχε καταγραφεί τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Η σχετική συζήτηση στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ είχε ως βάση εκκίνησης το «τεχνικό σημείωμα» που υπέβαλε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, γίνεται λόγος για ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, γεγονός βέβαια που οφείλεται στη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης (από το εξωτερικό) την προηγούμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και τα χρέη ιδιωτών προς το κράτος, επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια και αυτό λόγω των «διευκολύνσεων» που ισχύουν σήμερα, όπως είναι οι αναστολές πληρωμών κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια ακόμη φορά, επαναλαμβάνει ότι «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας». Σε αυτό το φόντο, ειδικό βάρος δίνεται στην «τόνωση της παραγωγικότητας», ζήτημα που θα εξειδικευτεί με νέα αντεργατικά μέτρα, ειδικότερα μέσω του τελικού «σχεδίου ανάκαμψης».

Εξοδος στις χρηματαγορές

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προχώρησε χτες στην επανέκδοση κρατικού ομολόγου διάρκειας 30 ετών, με απόδοση, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στο 1,5%.

Συνολικά για το 2021, ο νέος δανεισμός του ελληνικού κράτους από τις διεθνείς χρηματαγορές αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 10 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ