Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ αμιάντου στην Κοζάνη

Ερώτηση προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, σχετικά με τους σχεδιασμούς δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Αμιάντου στο χώρο των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στην περιοχή Ζιδάνι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

«Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ αμιάντου στην περιοχή, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί και να θαφτεί ο καρκινογόνος αμίαντος που αποσύρεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της Ερώτησης.

Οι βουλευτές του Κόμματος καλούν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί απέναντι στις τεκμηριωμένες ενστάσεις επιστημόνων που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητα της περιοχής, όπως και να ενημερώσει για το εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, αλλά και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, να παρουσιαστούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο.

Θυμίζουμε πως τα ΜΑΒΕ της περιοχής Ζιδάνι έχουν σταματήσει να λειτουργούν από το 2000 και στη συνέχεια διατέθηκαν κονδύλια για την ολοκλήρωση του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος, μάλιστα, βρίσκεται τόσο σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου όσο και σε υδραυλική επικοινωνία με τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται πως είναι γνωστή η σοβαρή απειλή που αποτελεί ο αμίαντος για την ανθρώπινη υγεία, καθώς τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με τις επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων της θέσης όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ Αμιάντου, τη σεισμικότητα της περιοχής, καθώς και με το γεγονός ότι από τα ύδατα που απειλούνται με ρύπανση εξαιτίας του ΧΥΤΕΑ υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και αρδεύεται ο κάμπος της Ημαθίας και Πιερίας, «στοιχεία που καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία του στην υπόψη θέση».

Οι βουλευτές αναφέρουν επίσης ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 18 Γενάρη, σύμφωνα με την οποία από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας προβλέπεται να αποξηλωθούν και να διατεθούν 2.650 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, χωρίς να αναφέρεται πού ακριβώς.

Επίσης, στην Ερώτηση τονίζεται πως «το σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία, με όρους που στόχο έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μαζί και τα όποια ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού».

«Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόψη, πολλαπλά επικίνδυνη, επένδυση», συνεχίζει το κείμενο, «προωθείται χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα (δεν περιλαμβάνεται καν στο λεγόμενο "Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων") η εκτιμώμενη, έστω, ποσότητα των αποβλήτων αμιάντου, που προβλέπεται να διατεθούν πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο στον υπόψη ΧΥΤΕΑ».

Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν μεταξύ άλλων πως τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, θέτοντας «υπέρ πάντων τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο του διαχειριστή του ΧΥΤΕΑ όσο και των βιομηχανικών και κατασκευαστικών ομίλων, που θα εκμεταλλευτούν αποκατεστημένο δημόσιο χώρο και πόρους προκειμένου να ξεφορτωθούν "μπιρ παρά" τα επικίνδυνα, καρκινογόνα απόβλητά τους. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, όλα τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία από αμίαντο είναι απόβλητα, καθώς ο κάτοχός τους οφείλει, εδώ και χρόνια, να απαλλαγεί από αυτά».

Και καταλήγουν σημειώνοντας τις σοβαρές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά για την προώθηση αυτής της πολιτικής, αλλά και των τοπικών περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που με τη συνειδητή ανοχή τους «βάζουν πλάτη στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς, καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ