Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Πανηγύρια για την υλοποίηση της κοινής στρατηγικής τους

Την ευαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την «προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γ. Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση με τη ΝΔ στα κρίσιμα για το κεφάλαιο και για την υπηρέτηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή ζητήματα.

Παρά την κραυγαλέα αυτή σύμπλευση σε όσα ορίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για «κενό στρατηγικής», υποστηρίζοντας πως η επιλογή για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης «δεν εντάσσεται σε ένα συνεκτικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «απόκλιση από την εθνική θέση» αντιπαραβάλλοντας π.χ. τις αναφορές του περί «διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες... ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη», από τα όσα λέει το υπουργείο Εξωτερικών περί διαφορών μόνο σε ό,τι αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Στο διά ταύτα και πέρα από κριτική σε χειρισμούς, ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση «διευθετήσεων» ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις, με την άμεση μεσολάβηση των Ευρωατλαντικών, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς «απτά» αποτελέσματα μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αφού, όπως σημείωσε, «η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση οφείλει να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία έντιμη συμφωνία. Οσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, στη διεύρυνση δηλαδή του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης σε θέματα κυριαρχίας πέραν από τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game».

Εσπευσε άλλωστε κατόπιν των παραπάνω να διαβεβαιώσει πως «θα στηρίξουμε μια εθνική στρατηγική, που σήμερα δεν υπάρχει», ζητώντας αυτή «να διαμορφωθεί στο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Τα άλλα κόμματα

Το απερίφραστο «ναι» απ' το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε ο εισηγητής του, Α. Λοβέρδος, επικροτώντας ταυτόχρονα την «ωριμότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως εκφράστηκε με την ομοθυμία του στα ζητήματα της προμήθειας των «Rafale», αλλά και στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Σχολιάζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία, επικρότησε τον «διάλογο» που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η «πληθωρική» ατζέντα της Τουρκίας θα περιοριστεί τελικά στην πραγματική ημερήσια διάταξη.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση, χαρακτήρισε σωστή τη στιγμή που γίνεται και λάθος όταν τέθηκε στο τραπέζι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δείχνοντας το πώς η άσκηση του δικαιώματος αυτού περνάει μέσα από τις «συμπληγάδες» των ιμπεριαλιστικών παζαριών που τίποτα το καλό δεν προμηνύουν για τον λαό, εξέφρασε την «απορία» του ΚΙΝΑΛ γιατί αυτή δεν επεκτάθηκε «μέχρι το νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης και νοτίως, έως εκεί που αρχίζει η συμφωνία μας με την Αίγυπτο», διερωτώμενος αν κάτι τέτοιο «θα είναι ευκολότερο σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, όπου θα προχωρούν οι διερευνητικές και ίσως σας κατηγορήσουν ότι τορπιλίζετε τις διερευνητικές;».

Το χειροκρότημα της Ελληνικής Λύσης εισέπραξε η κυβέρνηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, με τον εισηγητή της Αντ. Μυλωνάκη να επικρίνει μόνο το γεγονός ότι αυτή δεν είναι γενικευμένη αλλά τμηματική, αλλά και να κατηγορεί τη ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τμηματική επέκταση την οποία χαρακτήριζαν «εγκληματικό λάθος». Ξεκαθάρισε πάντως πως το κόμμα του θα ψηφίσει οτιδήποτε επεκτείνει την «εθνική κυριαρχία έστω και ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο».

Τη θετική ψήφο του έδωσε το ΜέΡΑ25, με την εισηγήτριά του Σοφία Σακοράφα να μιλάει για «απρόθυμα θετική» στάση, αναφερόμενη βασικά στα ανταλλάγματα που προσδοκά η αστική τάξη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι, αφού, όπως επεσήμανε, η αύξηση αυτής της κυριαρχίας της χώρας δεν θα συνοδευτεί από ενίσχυση της οικονομικής της κατάστασης και «το ζήτημα είναι το τι κάνεις μετά και πώς διαμορφώνεις τις προοπτικές σου». Ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή της πως με το νομοσχέδιο «θεσμοθετούμε τη μεταβλητότητα στο εύρος των χωρικών υδάτων όχι προσωρινά, αλλά μόνιμα», αποδίδοντας μια τέτοια εξέλιξη σε «έλλειμμα στην εθνική στρατηγική» και «αποτυχία της πολιτικής συμμαχιών της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ