Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ολα τα σφυριά χτυπούν στον ίδιο στόχο

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ των στελεχών των κομμάτων της αστικής διαχείρισης στη βάση των γενικότερων σχεδιασμών αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης σταθερών κυβερνήσεων που θα συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, η τοποθέτηση του Μ. Βορίδη ότι «κέντρα εξουσίας του εσωτερικού και του εξωτερικού θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», αλλά και η αναφορά του ότι επιχειρείται μέσω εκλογών να «φτιαχτεί ένα σχήμα με συνεργασίες ενός ευρέος φάσματος της Αριστεράς», λίγες μέρες μετά την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αποτυπώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται μέσα στη ΝΔ. Ωστόσο, το σύνολο της ΚΟ της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι θα διασφαλίσει την «κυβερνητική σταθερότητα».

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του που καλούν τον Ε. Βενιζέλο να «βάλει διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτές θύρες προς όλους

«Και βέβαια έχει», ήταν η απάντηση του Π. Σκουρλέτη στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή την πόρτα του στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα ο Γ. Μηλιός, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλώνοντας: «Οπως είναι το ΠΑΣΟΚ τώρα, αυτό αποκλείεται (...) Το βασικό είναι το πρόγραμμα. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και υπάρξουν κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή από τη ΝΔ που θέλουν να το στηρίξουν...». Ο Π. Τατσόπουλος πάντως είναι ο μόνος που αποκλείει τουλάχιστον ένα κόμμα απ' τους δυνάμει συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας χτες τη διαφωνία του για συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Δήλωσε επ' αυτού ότι «αν την επόμενη ημέρα των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ εγώ αποχωρώ».

Πρόθυμη η ΔΗΜΑΡ για συγκυβερνήσεις...

«Παιχνίδι» με όλους κάνει όμως και η ΔΗΜΑΡ. Ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε χτες: «Το κόμμα μας είναι ανοιχτό σε συνεργασίες (...) Με τη σημερινή πολιτική της ακραίας λιτότητας της ΝΔ και το δημαγωγικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν περιθώρια συμπόρευσης. Προφανώς όταν γίνουν εκλογές και υπάρξουν μετακινήσεις, επαναπροσδιορισμοί θέσεων και διάθεση για συμβιβασμούς, ο δρόμος των πραγματικών συγκλίσεων θα είναι ανοικτός».

Διαθέσιμος για ευρύτατες συνεργασίες στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης δήλωσε χτες βράδυ ο Φ. Κουβέλης. Σε ομιλία του υπέδειξε στις «αυτοδιοικητικές δυνάμεις» να λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνει η καπιταλιστική κρίση και ο «Καλλικράτης», εν ολίγοις δηλαδή να λειτουργήσουν μετακυλίοντας τα βάρη στο λαό με πρόσθετη φορολογία. Ισχυρίστηκε ότι οι επικείμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση δεν θα έχουν «πολιτικό χαρακτήρα» αλλά θα «πρέπει να αναδείξουν δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων», προσθέτοντας πως η «επιδίωξη να μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ της μιας ή της άλλης πολιτικής δύναμης υπηρετεί μια στενά κομματική λογική και μας βρίσκει αντίθετους». Εκτός των άλλων η θέση αυτή δικαιολογεί εκ των προτέρων συνεργασίες με άλλα αστικά κόμματα.

Οι ενστάσεις του περιορίζονται στο γεγονός ότι «μειώνεται το προσωπικό των δήμων», αλλά «χωρίς κάποιο σχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών»! Για δε την περιφερειακή διοίκηση κάλεσε την κυβέρνηση «να ολοκληρώσει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού και χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων», επιδεικνύοντας την έγνοια τους για το πώς θα επιδοτηθούν και διευκολυνθούν μονοπώλια στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους.

Περί τρίτου πόλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Α. Λοβέρδος, που βρίσκεται στα παζάρια για κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις διπλές εκλογές του Μάη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες ρωτήθηκε για τυχόν μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε «ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο, ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ως σκοπό του περιέγραψε την «ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς». Επισήμανε πάντως ότι οι συζητήσεις μεταξύ του κόμματός του και της ΔΗΜΑΡ αφορούν στη συνεργασία και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Τέλος, μετά τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε και αυτός πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Οι «ανεξάρτητοι»

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από τους 11 «ανεξάρτητους» βουλευτές, καθώς σήμερα αναμένεται το θέμα να συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ ήδη έχει αποφανθεί θετικά και η νομική υπηρεσία της Βουλής. Η προσπάθεια συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας από τους 11 δεν είναι άσχετη από τις ευρύτερες διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του αστικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους: Ν. Νικολόπουλο (από το «Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας»), Αν. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη (από τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»), Γ. Κουράκο και Ν. Σταυρογιάννη (από τη «Νέα Μέρα»), Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά, Θ. Παραστατίδη (από την «Κοινωνία Πρώτα») καθώς και τους Μ. Ανδρουλάκη, Γ. Κασαπίδη και Μ. Μπόλαρη. Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαριστεί αν θα συμμετέχει η βουλευτής Θ. Τζάκρη, η οποία διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ