Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καματερού, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιώργος Ροντογιάννης

***

φωτό(χαρτί) 1

Στη μνήμη του θείου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΑΜΗ, οπαδού του ΚΚΕ που «έφυγε» στις 13 Νοέμβρη από τη ζωή, προσφέρουμε στο Κόμμα, αντί μνημόσυνου, 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας.

Η ανιψιά του, Τασία Δημάκη και οι κόρες της, Ολγα και Χριστίνα

***

Ο σ. Φίλιππος Βαστάκης προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 50 ευρώ, στη μνήμη των γονιών του, του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΤΑΚΗ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Επισιτισμού.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης -ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΑ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων- όπως και των: ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΠΛΙΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΛΙΑ, ΜΙΧΑΛΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ και άλλων, ο αγωνιστής Φώτης Μπλιάς έχει γίνει σταθερός ενισχυτής του «Σπιτιού του Αγωνιστή» με αλλεπάλληλες αποστολές τροφίμων από τη Λήμνο. Ευχαριστούμε θερμά.

Το «Σπίτι του Αγωνιστή»

***

φωτό (Ηλία Τζαμουράνη) 1

Φέτος, συμπληρώνονται 70 χρόνια από το φριχτό κατοχικό έγκλημα της εκτέλεσης της ηγεσίας του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Οι Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΝΑΤΑΣ και ΗΛΙΑΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ, μαζί με τους ΣΤ. ΣΙΛΙΒΟ και ΜΕΛ. ΑΝΥΦΑΝΤΗ, όλοι παρασημοφορημένοι ήρωες του Αλβανικού μετώπου συνελήφθησαν σε πογκρόμ στις 26.11.1943 από τους Γερμανοτσολιάδες. Πέρασαν εικονικό «έκτακτο Στρατοδικείο» σκοπιμότητας και εκτελέστηκαν την επομένη, στις 27.11. 1943, στο Γουδή, δεμένοι σε καρέκλες γιατί τους είχαν καταστρέψει πατερίτσες και νάρθηκες. Τις επόμενες μέρες, στις 30.11.1943, εξαπολύθηκε το πρώτο μαζικό πογκρόμ μεγάλης έκτασης από τα νεοσύστατα δοσιλογικά Τάγματα Ασφαλείας εναντίον όλων των αναπήρων πολέμου που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αθήνας. Ο κατοχικός Τύπος αποκάλεσε τις απίστευτες θηριωδίες των, πάνω από χιλίων, γερμανοτσολιάδων, «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» δήθεν για να διώξουν τους ...μαυραγορίτες από τα νοσοκομεία! Στην πραγματικότητα, τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την ξεκάθαρη απόφαση της κυρίαρχης αστικής τάξης της χώρας μας να ξεκινήσει επίσημα τον εμφύλιο, μπροστά στο διαγραφόμενο κίνδυνο να χάσει την εξουσία. Οι ιστορικοί θεωρούν αυτήν τη μελετημένη επίθεση ενάντια σε ανώτερα στελέχη του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ σαν την κρίσιμη κλιμάκωση που επέβαλε στο Αντιστασιακό Κίνημα και στο ΚΚΕ την απόφαση για την οργάνωση της ένοπλης αυτοάμυνας με την ίδρυση της ΟΠΛΑ.

Καραχάλιος Κώστας
Καραχάλιος Κώστας
Στη μνήμη όλων και ιδιαίτερα του ΗΛΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ (φωτ.), μέλους του ΚΚΕ από τα γυμνασιακά του χρόνια, καθώς και των αδελφών του, από τη Μερόπη Μεσσηνίας, ΝΙΚΟΥ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ που μπήκε ένοπλος με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ στο Μελιγαλά, και της ΚΑΝΕΛΛΑΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ που δούλευε στην επιμελητεία του αντάρτη μέχρι το '49 και έμεινε πιστή στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, ο Η. Τζαμουράνης πρόσφερε στο Κόμμα 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΑΜΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΑΜΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ