Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Πωλείται όλος ο Λαιμός της Βουλιαγμένης

Επενδύσεις που γίνονται πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων, κατάγγειλε το ΚΚΕ

Σε κλίμα έντασης που συνοδεύτηκε με ολιγόλεπτη διακοπή, διεξήχθη χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η συζήτηση για γνωμοδότηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ακίνητο του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Η εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σύμβουλος του ΚΚΕ, Γεωργία Φλούδα, σημείωσε ότι μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων βγήκαν τα «μαχαίρια» πριν ακόμα προλάβει να λήξει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Παράλληλα, επισήμανε ότι η σχετική μελέτη επιδιώκει «το ακίνητο να καταστεί περισσότερο ελκυστικό προς μελλοντική αξιοποίηση - επένδυση» και πως «τον ίδιο στόχο υπηρετούσε και η προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη "Νομιμοποίηση έργων που έχουν κατασκευαστεί εντός αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης" που οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είχαμε τότε καταψηφίσει».

Η Γ. Φλούδα υπογράμμισε πως «πέρα από τις όποιες παρατηρήσεις στους όρους της ΜΠΕ, εμείς θέλουμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας στην ίδια την παραχώρηση ολόκληρης της Χερσονήσου του Λαιμού της Βουλιαγμένης με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, την αλλαγή χρήσης γης με βάση τις δυνατότητες που δίνει με σχέδια οικιστικής ανάπτυξης για κατοικίες το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης». Και συνέχισε λέγοντας πως «και στη συγκεκριμένη περίπτωση προηγήθηκε η εκκαθάριση της επιχείρησης από εργαζομένους με δικαιώματα προκειμένου να παραχωρηθεί καθαρή στους υποψήφιους μεγαλοεπενδυτές. Συνολικά 100 εργαζόμενοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν κάτω από εκβιασμούς τον τελευταίο χρόνο και στους υπόλοιπους κυριαρχούν οι "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης».

Κατάγγειλε το γεγονός ότι προωθείται η ένταξη της έκτασης που σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο, στη ζώνη "τουρισμού - αναψυχής" και σημείωσε επίσης την υπαναχώρηση της κυβέρνησης που πέρσι δήλωνε ότι οι αρχαιότητες που υπάρχουν στο χώρο του Λαιμού, όπως οι πύργοι - παρατηρητήρια του 5ου αιώνα αλλά και ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, εξαιρούνται της πώλησης, ενώ τώρα τα εντάσσει.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως «η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψηφίζει τη συγκεκριμένη ΜΠΕ. «Θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί από το κράτος η ανάδειξη των μνημείων, η ανασκαφή και έρευνα - αν και όπου χρειάζεται - η προστασία του αρχαιολογικού χώρου και φυσικά η ελεύθερη πρόσβαση του λαού στα μνημεία του».

Η συζήτηση τελικά αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ