Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ - ΨΕΡΙΜΟΣ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Προδιαγεγραμμένη η καταστροφή

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που συγκεντρώνει κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε χτες και το νησί της Ψερίμου, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν προχτές λόγω του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας. Τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί, για άλλη μια φορά από τις πλημμύρες στη Ρόδο αλλά και την Κάλυμνο. Χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την περιφερειακή σύμβουλο Λίλα Καφαντάρη πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δώσει συνέντευξη στο Δημαρχείο της Ρόδου.

Οι 30 οικογένειες που μένουν στην Ψέριμο έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καθώς η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί πλημμύρισε σπίτια, καταστήματα και δρόμους, προκάλεσε ζημιές σε υποδομές, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν από τα ορμητικά νερά δεκάδες δίκυκλα και τρία αυτοκίνητα.

Καταστροφές από την κακοκαιρία σημειώθηκαν και στην Κάλυμνο. Στον Αγιο Αντώνιο Καλύμνου πλημμύρισαν σπίτια που γέμισαν λάσπες, παρασύρθηκαν μηχανάκια, ενώ η Πόθια μετατράπηκε σε λίμνη. Στα βουνά της Καλύμνου δημιουργήθηκαν καταρράκτες και ορμητικοί χείμαρροι από την καταρρακτώδη βροχή.

Στη Ρόδο, από τις καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν νέες πλημμύρες στο Φαληράκι και την περιοχή της Αφάντου. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ μέχρι τα ξημερώματα η Πυροσβεστική επιχειρούσε άντληση υδάτων από τα σπίτια και τα καταστήματα.

Οι τουρκικές αρχές στα παράλια απέναντι από τη Σύμη ενημερώθηκαν αργά προχτές το βράδυ ότι εντοπίστηκε η σορός άγνωστου άνδρα. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει φωτογραφίες του αγνοούμενου εκπαιδευτικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή η φονική καταστροφή της περασμένης Παρασκευής αλλά και οι προχτεσινές ζημιές στη Ρόδο, δείχνουν ότι ο πληθυσμός του νησιού είναι στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων από τις μεγάλες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, αλλά και από τα έργα - «πασαλείμματα». Ο ποταμός της Ιαλυσού που πλημμύρισε, από δεκαετίες έχει υποστεί παρεμβάσεις. Τμήμα του είναι πλακοσκεπές. Αυτό, καθώς και άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε μια περιοχή η οποία έχει αστικοποιηθεί ραγδαία, έχει προκαλέσει μείωση της αρχικής φυσικής του διατομής. Η κατάσταση επιβαρύνεται από την κακή συντήρηση και τον ελλιπή ή ανύπαρκτο καθαρισμό των πρανών του χειμάρρου. Ετσι, η ομαλή ροή των νερών διαταράσσεται και το πρόβλημα επιτείνεται από τα φερτά υλικά. Εχουν γίνει έργα, όπως πεζοδρόμια κοντά στην κοίτη, χωρίς αντιπλημμυρική προστασία. Ετσι, λόγω αυτής της κατάστασης (σ.σ. η ορθογωνική διατομή του έργου που υφίσταται δεν είναι ενιαία και μικραίνει σε μερικά σημεία) ενώ δεν υπάρχουν επισκέψιμα φρεάτια, οι απορροές ομβρίων της πόλης είναι χαμηλά και στις νεροποντές ξεχειλίζουν, με αποτέλεσμα η πίεση του μεγάλου υδάτινου όγκου να προκαλεί φαινόμενα όπως της περασμένης Παρασκευής. Η πίεση του νερού σηκώνει ακόμα και πλάκες.

Τη δεκαετία του 1990 λόγω των πλημμυρών το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε την εκπόνηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα στο νησί. Εγιναν δε και οριστικές μελέτες το 2000 για τα ρέματα του χειμάρρου, όπως π.χ. για το ρέμα του Επίτροπου, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Οσον αφορά τη γέφυρα της Κρεμαστής, το 2007 είχε εγκριθεί μελέτη κατασκευής γέφυρας στα πλαίσια κατασκευής επαρχιακού δρόμου. Δεν έγινε τίποτα, ενώ τρεις φορές αναθεωρήθηκαν οι σχετικοί προϋπολογισμοί μέχρι που τον προηγούμενο μήνα το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει το έργο. Είναι χαρακτηριστικό πως η γέφυρα της Κρεμαστής διασχίζεται από το 80% του τουριστικού ρεύματος του νησιού. Η γέφυρα, που είναι μονής κατεύθυνσης, δε διέθετε μηχανισμό να κλείνει (π.χ. μπάρες) σε περίπτωση ανόδου της στάθμης των νερών. Επίσης, ό,τι αντιπλημμυρικό έργο έχει γίνει στο νησί δεν υπάρχει μέριμνα για τη συντήρησή του.

Στην Παστίδα τμήμα του ρέματος που τη διασχίζει έχει γίνει πλακοσκεπές. Την περασμένη Παρασκευή με την καταιγίδα η στάθμη του νερού ανέβηκε πάνω από 1,5 μέτρο και βγήκε από πάνω. Στην Αφάντου το 2011 είχαν γίνει πλημμύρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν για ζημιές ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εκτιμήσεις «μειώθηκαν», ανακοινώθηκαν έργα εφτά εκατομμυρίων και έγιναν «πασαλείμματα» δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου από το Δεκέμβρη του 2012, ήταν γνωστές στην πολιτεία οι περιοχές της Ρόδου που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών. Είναι καταγεγραμμένες σε μελέτη, που συνέταξε, για το σύνολο της χώρας, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην έκθεση προσδιορίζονται, ανά γεωγραφική ενότητα, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και ειδικότερα για τη Ρόδο, ως περιοχές υψηλής τρωτότητας, αναφέρονται οι εξής: Τριάντα (σ.σ. Ιαλυσός), Κρεμαστή, Θεολόγος, Σορωνή, Καλαβάρδα, Μανδρικό, Απολακκιά, Χαράκι, Στεγνά, Τσαμπίκα, Κολύμπια, παραλία Αφάντου, Φαληράκι, Αγ. Μαρίνα και η πόλη της Ρόδου.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών έχουν εγκριθεί ως έκτακτη χρηματική επιχορήγηση 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, 160.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και 50.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον θα χορηγηθούν άμεσα 100.000 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες της Ψερίμου.

Τα παραπάνω ποσά προορίζονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πρώτων ημερών, ενώ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν υποστεί τα έργα υποδομής και τα οδικά δίκτυα θα χρειαστεί να διατεθούν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ