Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεκίνησε χτες το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Το ζήτημα της ενότητας και του προσανατολισμού του κινήματος, έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις, με αφορμή την περίπτωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Από τη συμμετοχή δημόσιων υπαλλήλων σε παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή δημόσιων υπαλλήλων σε παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Η ενότητα και ο προσανατολισμός του κινήματος βρέθηκαν στον πυρήνα της αντιπαράθεσης κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του 35ου Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την παρέμβαση που έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την περίπτωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας απέκλεισε από το δικό της συνέδριο και κατ' επέκταση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δεκάδες αντιπροσώπους από ταξικά σωματεία που έδωσαν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα σε συμβασιούχους.

Το συνέδριο ξεκίνησε με καθυστέρηση πολλών ωρών, με ευθύνη της πλειοψηφίας και με πρόσχημα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία υποτίθεται πως είχαν διευθετηθεί πριν από το Συνέδριο. Κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, το λόγο πήρε η Β. Πανουτσάκου, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Υπενθύμισε ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) απέκλεισε πάνω από 100 αντιπροσώπους γιατί στις εκλογές των σωματείων για την ανάδειξή τους συμμετείχαν και συμβασιούχοι.

Τελικά, ύστερα και από την απόφαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας τους αποκλεισμούς, έγινε ένα συνέδριο νόθο, αφού δε συμμετείχε πάνω από το 30% των αντιπροσώπων. Είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την προοπτική του κινήματος, σημείωσε η Β. Πανουτσάκου, καθώς αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων από τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση, την ώρα που απαιτείται να δοθεί ενιαία αγωνιστική ταξική απάντηση στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση.

Στους αποκλεισμούς από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, η ΠΑΣΚΕ είχε στήριξη από τις Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που συμφώνησαν σε μεθοδεύσεις νόθευσης, ενώ μαζί με ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ συμφώνησαν το ενδιάμεσο συνέδριο της Ομοσπονδίας να μην είναι καταστατικό, ούτε εκλογικό, κάτι που θα μπορούσε να επιλύσει το θέμα με τους συμβασιούχους. Με βάση τα παραπάνω, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είπαν ότι δε θέτουν θέμα νομιμοποίησης της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας, αλλά ζητούν το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ να πάρει πολιτική απόφαση που να καταδικάζει τη στάση της ηγεσίας της.

Κυνικοί για το ρόλο τους

Οι τοποθετήσεις των άλλων δυνάμεων αποκαλύπτει το ρόλο τους. Ο Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, πρώην ΠΑΣΚ, που τώρα εμφανίζεται σαν επικεφαλής μια «νέας», δήθεν ανεξάρτητης παράταξης, είπε καθαρά ότι δεν μπορούν να είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους στους δήμους ή οι καθαρίστριες σε εργολάβους στα νοσοκομεία.

Ο Β. Πολυμερόπουλος, στέλεχος της ΔΑΚΕ, ομολόγησε κυνικά ότι «εγώ είχα 1.500 συμβασιούχους και δεν ψηφίσανε». Ακόμα, μέλος των «Παρεμβάσεων» παραδέχθηκε ότι στο Δήμο Βύρωνα δεν επέτρεψαν σε συμβασιούχους να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων, προκειμένου να μην αποκλειστεί το σωματείο από το Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Θέμα υπήρξε και με την Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το Συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να νομιμοποιηθούν τόσοι αντιπρόσωποι, όσοι αντιστοιχούν στα σωματεία που έκαναν εκλογές τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή κατά τη διάρκειας της θητείας του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Στη συγκεκριμένη Ομοσπονδία, η πλειοψηφία των σωματείων (48 από 59), είχε κάνει εκλογές πριν από το προηγούμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που ήθελαν να νομιμοποιήσουν το σύνολο των αντιπροσώπων, προσπάθησαν να σαμποτάρουν τις εργασίες του Συνεδρίου και δήλωσαν ότι αποχωρούν.

Στη διάρκεια των χτεσινών εργασιών, έκαναν παρεμβάσεις με πανό και συνθήματα εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κινητοποιήσεις (καθαρίστριες, διοικητικοί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης), ζητώντας από την ΑΔΕΔΥ να στηρίξει τους αγώνες τους. Παράσταση έκαναν και δημοτικοί αστυνόμοι, καταγγέλλοντας ότι η ΑΔΕΔΥ δεν ήταν στο πλάι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ