Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις από εμποροϋπάλληλους

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στη ζούγκλα των μονοπωλίων που θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία που εξαπολύει αντίποινα ακόμη και στο άκουσμα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, εμφανίστηκαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι σε 1.000 από τα περίπου 4.700 υποκαταστήματα της εταιρείας «Walmart», που είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ με ετήσια καθαρά κέρδη αρκετές δεκάδες δισ. δολάρια.

Μέσα στη φρενίτιδα και το καταναλωτικό κυνήγι προσφορών και «ευκαιριών» της χτεσινής «Μαύρης Παρασκευής» (που έπεται της μέρας των Ευχαριστιών), μερικές χιλιάδες υπάλληλοι της «Walmart» αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους συμμετείχαν σε πικετοφορίες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και απεργίες σε πάνω από 100 πόλεις 46 πολιτειών.

Στο Παραμάουντ της Καλιφόρνια (κοντά στο Λος Αντζελες), περίπου 1.500 εργαζόμενοι (εκ των οποίων οι 100 ήταν υπάλληλοι στα «Walmart») συγκεντρώθηκαν από πολύ νωρίς χτες έξω από το «Walmart» της περιοχής με βασικό αίτημα 25.000 δολάρια ετήσιο εισόδημα και οκτάωρη κανονική εργασία για όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Ανάλογες κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη ή μικρότερη συμμετοχή είχαν προγραμματιστεί σε υποκαταστήματα της ίδιας αλυσίδας λιανικής (που πέρσι έκανε τζίρο περίπου 470 δισ. δολάρια!) μεταξύ άλλων σε Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Τέξας, Οκλαχόμα, Ουισκόνσιν, Λος Αντζελες.

Το παράδειγμα των εργαζομένων της «Walmart» δεν ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα άλλων αλυσίδων λιανικής, οι περισσότερες εκ των οποίων φέτος άνοιξαν στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης, παραβιάζοντας την αργία της Μέρας των Ευχαριστιών. Σε πολλά ωστόσο σημειώθηκαν τα «παραδοσιακά» παρατράγουδα μεταξύ καταναλωτών, που και λόγω φτώχειας επιδίδονται σε κυνήγι προσφορών και ευκαιριών. Ετσι, και χτες, σημειώθηκαν άγριοι τσακωμοί και συμπλοκές. Τη μέρα της «Μαύρης Παρασκευής» (που ονομάστηκε έτσι από το χρώμα που χρησιμοποιούσαν πριν δεκαετίες οι έμποροι για να μαρκάρουν τα κέρδη τους, σε αντίθεση με το κόκκινο χρώμα με το οποίο σημείωναν τη ζημιά...) οι περισσότερες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ κάνουν έως και το 30% των πωλήσεων της χρονιάς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ