Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Διατηρείται η ένταση

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα μετά την ανακήρυξή της σε ζώνη αεράμυνας της χώρας. «Η Κίνα θα παραμείνει σε επιφυλακή και θα λάβει μέτρα για να αποστρέψει ποικίλες απειλές στον εναέριο χώρο της» δήλωσε ο Σεν Τζιανκέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, και πρόσθεσε: «οι περιπολίες είναι ένα αμυντικό μέτρο και σύμφωνες με τη διεθνή κοινή πρακτική».

Η συγκεκριμένη περιοχή, που φέρεται να έχει μεγάλα αποθέματα ενεργειακών πόρων αλλά είναι και σημαντικό ναυτιλιακό πέρασμα, διεκδικείται από την Κίνα η οποία αποκαλεί τα νησιά - βραχονησίδες που βρίσκονται εκεί, Ντιαογιού, ενώ η Ιαπωνία Σενκάκου.

Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κινεζική κίνηση να ζητά από τα αεροσκάφη που πετούν στο συγκεκριμένο χώρο, να δηλώνουν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με τις πρώτες να στέλνουν δύο βομβαρδιστικά «Β-52» για να ακολουθήσουν και μαχητικά από τις δύο άλλες χώρες που έκαναν υπερπτήσεις, χωρίς να δώσουν στοιχεία.

Χτες και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Κίνας. Χαρακτηριστικά δήλωσε «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, είμαστε σύμμαχοι με την Ιαπωνία και έχουμε την άποψη ότι οι διεθνείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει, οφείλουμε να το επισημαίνουμε» και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας «γιατί είναι και προς το συμφέρον του Πεκίνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ