Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών

Η συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη, ανέδειξε την επιμονή που χρειάζεται στη δουλειά για την απομόνωση - αποδυνάμωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως ειπώθηκε, πληθαίνουν οι εταιρείες (π.χ. ΕΛΒΟ, ΕΑΒ) όπου πρώην στελέχη των παρατάξεων της πλειοψηφίας συγκροτούν «ανεξάρτητα» σχήματα και ψηφοδέλτια, συγκροτώντας το νέο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

-- «Πρέπει να ξεκινήσουμε από το "άλφα". Καλλιεργούν την αυταπάτη στους εργάτες ότι αν κάνουν υπομονή θα φτιάξουν τα πράγματα», σημείωσε ο Κώστας Ηλιού από τη Μακεδονία, εξηγώντας ότι «είναι δύσκολο να πατήσουμε σε μεγάλους χώρους. Κάνουν επίθεση σε όσους μας πλησιάζουν».

-- Βασικό ζήτημα είναι πώς θα αποκτήσουμε παρέμβαση στη νεολαία, στους χώρους κατάρτισης, τις σχολές του ΟΑΕΔ, τόνισε ο Γιώργος Σιφωνιός, από την «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» στο σωματείο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο.

«Η δουλειά των άλλων δυνάμεων, έχει οδηγήσει τον κόσμο να δείχνει ανοχή στις μειώσεις μισθών και να θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα ανακληθούν, να είναι ακόμα και αντι-ΠΑΜΕ, να μη θέλει να διαβάσει ούτε και μια ανακοίνωση για να ενημερωθεί», σημείωσε ο Θανάσης Μπαρμπάκης, από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο σωματείο της «Σνάιντερ Ελέκτρικ» (Βοιωτία - παράγει μετασχηματιστές). «Στόχος μας είναι μπροστά στην υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης να εξοπλιστούμε με επιχειρήματα, να σπάσουμε τη λογική ότι αν υπογράψουμε μειώσεις θα σωθεί το εργοστάσιο, ότι το εργοστάσιο μπορεί να είναι "γυάλα", ότι οι εργάτες σε μια εταιρεία δε πρέπει να ασχολούνται με το τι γίνεται σε άλλες», πρόσθεσε.

-- Ο Χρυσόστομος Ζεμπελτζής, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Λάρισας, αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκήθηκαν για να ανακαλέσουν (με υπεύθυνη δήλωσή) εργάτες την υποψηφιότητά τους με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στις πρόσφατες εκλογές στο σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων (με 5 υποψηφίους έναντι 17 που συμμετείχαν στο άλλο) αντιμετωπίστηκε με το επιχείρημα ότι «αν βγει το ΠΑΜΕ, θα κλείσει το εργοστάσιο». Μάλιστα, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, έγιναν 6 απολύσεις. Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ έχασε για ελάχιστες ψήφους την πρωτιά και την πήρε στις εκλογές για εκπροσώπους στην ΠΟΕΜ.

-- Ανασύνταξη του κινήματος σημαίνει λειτουργία του Συνδικάτου, ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ, με συμμετοχή εργατών, με στόχευση όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργάτες του κλάδου, επισήμανε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Βόλου, αναφερόμενος στην επιτυχία που είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Συνδικάτο για τα παιδιά των μεταλλεργατών, όπου συμμετείχαν 200 εργάτες.

-- Ο Κυριάκος Ζαροντιάδης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, αναφέρθηκε στη δυσκολία να προσεγγίσει το Συνδικάτο τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους και στα εμπόδια που βάζει η πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας.

-- «Τα σωματεία όπου είμαστε πλειοψηφία, πρέπει να γίνουν παράδειγμα λειτουργίας», σημείωσε ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η Μασίνα», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που βάζει η ΠΟΕΜ είναι πώς θα ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, όταν λέει να βάλουμε όλοι πλάτη, να δεχτούμε και τις μειώσεις μισθών, να ζητήσουμε και φτηνό ρεύμα για τους βιομήχανους».

-- Αλλοι συνδικαλιστές επικέντρωσαν κυρίως στη διασπαστική δουλειά των άλλων δυνάμεων (π.χ. στην ΕΑΒ «ανεξάρτητος» συνδικαλιστής έφτασε να λέει «ας κλείσουν τα ΕΑΣ, θα πάρουμε εμείς κάποιους απολυμένους»).

-- Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Θοδωρής Κούτρας υπογράμμισε ότι η Συντονιστική Επιτροπή πρέπει να παίξει ρόλο στον προσανατολισμό των σωματείων, να υπάρχει σχεδιασμός τέτοιος που θα συσπειρώνει τους μεταλλεργάτες και παράλληλα θα ανοίγει δρόμους. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη σημασία που έχει η παρέμβαση στους νέους. «Η εργοδοσία δίνει μεγάλο βάρος στη νεολαία. Αλλωστε διώχνει παλιούς και παίρνει νέους. Το θέμα είναι αν θα έχουμε σχέδιο, αν θα πιάσουμε επαφή με αυτούς τους εργαζόμενους», είπε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ