Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Εντονες διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

Φουντώνουν οι διεργασίες στους κόλπους των κομμάτων και των κινήσεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, η οποία είναι σε αυτήν τη φάση το κεντρικό στοιχείο της επιχείρησης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τη μετεξέλιξη της «πρωτοβουλίας των 58» σε νέο κόμμα, πρότεινε με συνέντευξή της στο «Real FM» η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου.«Το νέο δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών» υποστήριξε η Αννα Διαμαντοπούλου και σημείωσε για τους «58» ότι «το εγχείρημα πρέπει να μετεξελιχτεί θέτοντας με καθαρό τρόπο το διακύβευμα του νέου κόμματος προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και επ' αυτού να κληθούν να τοποθετηθούν όλοι, και κυρίως βεβαίως οι δύο αρχηγοί».

Η ίδια υποστήριξε ότι στόχος της δημιουργίας του «νέου κόμματος», είναι να «λειτουργήσει ως καταλύτης για την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος (...) και να μη θεωρηθεί κυβερνητικό συμπλήρωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά».

Η Α. Διαμαντοπούλου επιδίωξε να ντύσει με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά το νέο εγχείρημα και σ' αυτήν την κατεύθυνση επιστράτευσε την αντιμνημονιακή ρητορεία και τις φραστικές κορόνες εναντίον της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι «αισθάνεται εθνική προσβολή για τον τρόπο που συμπεριφέρεται» απέναντι στην κυβέρνηση. «Το πρόγραμμα δε βγαίνει, στη χώρα συντελείται ένα παραγωγικό έγκλημα αφού απουσιάζουν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες σε συνδυασμό με πολιτικές υποστήριξης των φτωχών και των αδύναμων θα μπορούσαν να αλλάξουν εκ βάθρων τη χώρα», υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης, ο οποίος με συνέντευξη του στο ρ/σ «ΒΗΜΑ», εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε και αυτός τη διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Οπως δήλωσε, δε θα παραστεί στην πρώτη ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιούν οι «58» την ερχόμενη Δευτέρα γιατί δεν τίθεται στόχος της δημιουργίας ενός «καινούριου» πολιτικού φορέα, αλλά προωθείται η «εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ».

Μαζί βρέθηκαν στο Βερολίνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος, προσκεκλημένοι από το ίδρυμα «Friedrich Ebert Stiftung». Τα στελέχη των δυο κομμάτων είχαν επαφές με αξιωματούχους του γερμανικού SPD, το οποίο έχει προτείνει την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές όλων των κομμάτων που «ασπάζονται» τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές προτροπές του Αλ. Τσίπρα, η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη, με άρθρο της στην «Αυγή» κάλεσε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να υπερψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

«Είναι πολύ θετική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουμε την παράταση της αναστολής της άρσης των πλειστηριασμών», ανέφερε χτες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων της διαχείρισης.

Εξάλλου από τη θέση του γραμματέα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» αποχώρησε ο Λάμπρος Μίχος, λίγες μέρες μετά το 1ο Συντακτικό Συνέδριο του κόμματος της Λ. Κατσέλη, εκφράζοντας σύμφωνα με πληροφορίες «διαφωνίες» σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ