Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΕ
Μπαράζ επισκέψεων και δραστηριοτήτων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Την ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σηματοδοτούν μια σειρά από επισκέψεις αξιωματούχων και δραστηριοτήτων των ευρωατλαντικών οργανισμών που πραγματοποιούνται στη χώρα τις τελευταίες μέρες.

Στην Ελλάδα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί και τη βάση της Σούδας. Η επίσκεψη του Μ. Ντέμπσεϊ συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και ευρύτερα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στη διάρκεια των συναντήσεών του, ο Αμερικανός στρατηγός θα συζητήσει την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αφού η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για διευρυμένη χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης των Σαμαρά και Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ το προηγούμενο καλοκαίρι είχε τονιστεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στους σχεδιασμούς για την «ασφάλεια της Μεσογείου». Οι ΗΠΑ, πέραν της Σούδας, έχουν ζητήσει περαιτέρω διευκολύνσεις και για την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας.

Στη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητηθεί και το θέμα της παραχώρησης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Διάσκεψη του Οργανισμού Αμυνας της ΕΕ

Χτες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας με θέμα: «Κρίσιμες αμυντικές τεχνολογίες - Ερευνώντας την καινοτομία από κοινού».

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, που θα ολοκληρωθούν σήμερα, ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε υπέρμαχος της διεύρυνσης της συνεργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Την ίδια ώρα που προχωρούν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ για τη συρρίκνωση - κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, ο Δ. Αβραμόπουλος περιγράφοντας τις κερδοφόρες προοπτικές που διανοίγονται για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σημείωσε ότι «τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Στην ομιλία του, επίσης, ενέταξε τα ινστιτούτα ερευνών και τα πανεπιστήμια στους σχεδιασμούς της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες έρευνας και τεχνολογίας για τον τομέα άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας».

Ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε εξάλλου με την εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, Κλοντ Αρνού, καθώς και τον ανώτατο διοικητή Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Command Transformation - SACT), πτέραρχο Ζαν Πολ Παλομέρος, που βρέθηκε επίσης χτες στην Αθήνα.

Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Στις 3 και 4 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, η 9η Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και στελέχη του της Ανώτατης Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, της Διοίκησης Ναυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Συμμαχίας Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων κ.ά.

Στα πλαίσια των εργασιών συζητήθηκαν οι επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στη θάλασσα, ενώ αναλύθηκε η πορεία των τριών διεθνών ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη (των «Ocean Shield» και «Atalanta» στην περιοχή της Σομαλίας, του Κόλπου του Αντεν και του Ινδικού Ωκεανού και της «Active Endeavour» στη Μεσόγειο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ