Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΚΑ
Αυξάνουν στα μουλωχτά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 4/12, πλήττονται χιλιάδες ασφαλισμένοι (κυρίως γυναίκες) σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης

Στα μουλωχτά η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστείλει τη συνταξιοδότηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, φορτώνοντάς τους με επιπλέον χρόνια ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα ορίζει νέους, χειρότερους όρους για τη χρήση των πλασματικών χρόνων, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, που εκδόθηκε στις 4 Δεκέμβρη και υπογράφεται από τον διοικητή του και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλο, αυθαίρετα η κυβέρνηση δίνει νέα ερμηνεία στην εφαρμογή των διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΙΚΑ. Αφορά δηλαδή εργαζόμενους που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, μεταπήδησαν στη συνέχεια σε άλλο Ταμείο και μετά το 2010 επανέρχονται στο ΙΚΑ, απ' όπου θα συνταξιοδοτηθούν.

Σύμφωνα με το «νέο» σκεπτικό, «η κατοχύρωση (σ.σ. δικαιώματος συνταξιοδότησης) δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, καθ' ον χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα, πλην του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Ετσι, η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (δηλαδή όταν έχει μεσολαβήσει ασφάλιση σε άλλο φορέα) θα επανεξετάζεται με βάση τα ισχύοντα τη χρονική στιγμή που ο ασφαλισμένος επανέρχεται στο ΙΚΑ.

Επειδή, όμως, μετά το 2010, με το νόμο 3863 και το νόμο 4093 για τα έτη 2011 και 2012 και πλέον, καθορίστηκαν νέα αυξημένα ηλικιακά όρια, για όσους ασφαλισμένους επανασυνδέθηκαν με το ΙΚΑ τη συγκεκριμένη διετία και μετά, θα απαιτούνται πλέον παραπάνω χρόνια ασφάλισης ή και μεγαλύτερα όρια ηλικίας για την κατοχύρωση και θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματος.

Μέχρι και 12 χρόνια πάνω!

Η εγκύκλιος δίνει και συγκεκριμένα παραδείγματα για την εφαρμογή της, μέσα από τα οποία σαφώς προκύπτει μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

  • Παράδειγμα πρώτο: «Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5.500 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ). Το 2011 εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ενώ το τέκνο εξακολουθεί να είναι ανήλικο. Η ασφαλισμένη κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου με τις προϋποθέσεις του Ν. 3863/10 για το έτος 2011, δηλαδή για μειωμένη στο 52ο και πλήρη στο 57ο έτος της ηλικίας της»,αντί του 50ού έτους και του 55ου που ίσχυε έως τώρα. Δηλαδή, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη επιβαρύνεται με 2 επιπλέον χρόνια.
  • Παράδειγμα δεύτερο: «Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5.500 ΗΑ. Εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ το 2011 αλλά το τέκνο έχει ήδη ενηλικιωθεί το έτος 2010. Η ασφαλισμένη δεν κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου, διότι ελλείπει η απαραίτητη προϋπόθεση της ανηλικότητας του τέκνου κατά την στιγμή της κατοχύρωσης του δικαιώματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010».Δηλαδή, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη χάνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου στο 55ο έτος και πλέον θα συνταξιοδοτηθεί είτε στο 62ο έτος ηλικίας, αλλά με μείωση κατά 30% της σύνταξης που της αναλογεί, είτε στο 67ο, χωρίς μείωση. Με άλλα λόγια, της φορτώνουν επιπλέον 12 χρόνια.

Εξίσου όμως εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι οι ανατροπές αυτές επιβάλλονται αναδρομικά και για τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά και σε περιπτώσεις που ήδη υπάρχουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εγκυκλίου. Για την περίπτωση των πλασματικών χρόνων του άρθρου 40 του νόμου 3996/2011, η εγκύκλιος ορίζει ότι εκτός από το χρόνο της στρατιωτικής θητείας, οι υπόλοιποι χρόνοι δεν λαμβάνονται υπόψη στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ