Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Με το βλέμμα στην κάλπη και τη διαμάχη ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με 153 «ναι», 142 «όχι» και ένα «παρών», επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014, ο οποίος αποτυπώνει την ένταση της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές, εκτός του «ανεξάρτητου» Γ. Κασαπίδη, ο οποίος ψήφισε «παρών».

Από την περασμένη Τρίτη οπότε ξεκίνησε η συζήτηση, με κορύφωση το βράδυ του Σαββάτου, όταν το λόγο πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί, αυτό που κυριάρχησε ήταν η οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης για το ποιος είναι ο ικανότερος να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να εγκλωβίζει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Αλ. Παπαρήγα: Αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη, με το λαό κομπάρσο

Το στόχο αυτής της αντιπαράθεσης αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι αυτή η ανταλλαγή άσφαιρων πυρών «θυμίζει την αλήστου μνήμης αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Τόνισε ότι στο επίκεντρο της οξυνόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πόλους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η κάλπη, με το λαό κομπάρσο», και πρόσθεσε ότι «σε αυτήν τη διαμάχη εκδηλώνεται και η διαμάχη ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης».

«Είτε έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ είτε έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - θα είναι συνεργασίας βέβαια αυτή η κυβέρνηση, θα βρεθούν πρόθυμοι συνεργάτες - θα παίρνονται αποφάσεις στο Κοινοβούλιο, θα νομοθετεί το Κοινοβούλιο, στην ουσία όμως οι αποφάσεις, οι κατευθύνσεις θα παίρνονται από τα επιτελεία των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το Κοινοβούλιο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανατρέψει τίποτα στην οικονομία», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ξεκαθάρισε: «Γι' αυτό άλλωστε και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει καμία μα καμία κυβέρνηση. Εμείς υποστηρίζουμε ότι τις ευθύνες μας θα τις πάρουμε σε συνθήκες εργατικής - λαϊκής εξουσίας».

«Βλέπετε», συνέχισε, «σήμερα την αστική τάξη της χώρας μας να είναι πανικόβλητη μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; Τη βλέπετε να ανησυχεί και να είναι πανικοβλημένη;». Και επισήμανε ότι «αυτή η Δημοκρατία, που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, εκτός από εμάς, επιτρέπει ένα κόμμα του 3% να πάει και να γίνει και 48%, επιτρέπει ένα κόμμα του 48% να μείνει και εκτός Βουλής, αρκεί να μη θιγούν οι σχέσεις ιδιοκτησίας στην οικονομία, να μη θιγεί ο "ευρωμονόδρομος"».

«Η πραγματική επανάσταση αλλού πρέπει να γίνει», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, «έξω από το Κοινοβούλιο, για να έχει αντανάκλαση και αυτοδυναμία. Αμα δεν υπάρχει ανατροπή τάξης στην εξουσία, κυβερνήσεις θα αλλάζουν και η ίδια τάξη θα μένει στην εξουσία».

«Απ' αυτήν την άποψη», τόνισε, «το ΚΚΕ δεν αποσπάται από τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων. Ηδη, χτες, καταθέσαμε και ένα σχέδιο νόμου - όπως έχουν καταθέσει και άλλα κόμματα, δεν λέω ότι έχουμε το μονοπώλιο - για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις κατασχέσεις κ.λπ. Εμείς θέλουμε κάτι να πετύχει ο λαός, γιατί όσο δεν πετυχαίνει, απογοητεύεται. Ομως, ο αγώνας για τις άμεσες διεκδικήσεις πρέπει ταυτόχρονα να συγκεντρώνει δυνάμεις για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Αντ. Σαμαράς: «Επαναστάσεις» οι αντιλαϊκές ανατροπές

Προκειμένου να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στο λαό ότι τάχα τελειώνουν τα βάσανά του, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «προϋπολογισμό ανάκαμψης και ελπίδας». Χαρακτήρισε επίσης «αληθινές επαναστάσεις» τα δραματικά αποτελέσματα που είχε σε βάρος του λαού ο προϋπολογισμός του 2013, αλλά και τα νέα αντιλαϊκά χτυπήματα, «τις επίσης μεγάλες ανατροπές που θα γίνουν με την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού του 2014»! Παρουσίασε ως επίτευγμα τα 300 εκατομμύρια ευρώ που εξήγγειλε (ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014) ότι θα δοθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο - στο βαθμό που θα προκύψει - βασίζεται στην τεράστια σφαγή των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων, για να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε επίσης ότι «το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης», ότι «θα τελειώσει οριστικά το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» στα μέσα του επόμενου έτους και ότι «εντός του 2014» θα γίνει «η έξοδος στις αγορές» «για τη δανειοδότηση της χώρας».

Εξαπέλυσε μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «λαϊκισμό, τυφλωμένο από ιδεοληψίες», ενώ συνεχίζοντας το γνωστό παιχνίδι να αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει ανέφερε: «Τώρα θα μιλήσω για ό,τι αληθινά χρεοκόπησε. Χρεοκόπησαν οι κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Λυπάμαι που σας στενοχωρώ αλλά οι κοινωνίες που εφάρμοσαν τις αρχές που επικαλείστε σήμερα χρεοκόπησαν εδώ και είκοσι πέντε χρόνια με πάταγο». Συνέχισε αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει προσπάθειες να δείξει ένα άλλο πρόσωπο» και ότι «έχει κρίσεις ειλικρίνειας», όπως όταν μίλησε στο Τέξας, και προσπαθώντας να συνετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να κάνει, επιτέλους, «μια σοβαρή αντιπολίτευση».

Αλ. Τσίπρας: Λανσάρει τον ΣΥΡΙΖΑ ως καλύτερο διαχειριστή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προσπάθησε με τη σειρά του να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι είναι δυνατό να συνυπάρξουν αρμονικά κεφάλαιο και εργαζόμενοι. Βγάζοντας «λάδι» την ελληνική αστική τάξη έριξε τις ευθύνες στο «μερκελισμό», καλώντας το λαό σε «άρνηση μίας συνταγής μεταφρασμένης από τα γερμανικά που φέρει την υπογραφή της απληστίας των δανειστών, που δυστυχώς προσυπογράφουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις». Σημείωσε επίσης ότι το μνημόνιο «κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ιστορία ως μία τραγωδία», αποκρύβοντας την αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να οργανώσετε μια εθνική εκστρατεία, να αναγνωρίσετε την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, αντί να διαπραγματευτείτε, αντί να υπογραμμίσετε και να διεκδικήσετε την ισοτιμία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη, εσείς τι κάνατε; Προσβάλατε τον ελληνικό λαό, δημιουργήσατε μεταξύ σας οι δύο αιώνιοι εχθροί, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μία συμμαχία». Χαρακτήρισε κύριο πυλώνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση το «σχέδιο για τη διατήρηση και ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής που έχει απομείνει αλλά και για την καινοτόμο τεχνολογική ανασυγκρότηση των βιομηχανικών παραγωγικών δομών».

Τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα για το πρωτογενές πλεόνασμα και τον προϋπολογισμό που θέτει τις βάσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι πρώτη αυτή συνέβαλε, αναλαμβάνοντας τεράστιο φορτίο, στα «θετικά» αυτά αποτελέσματα πληρώνοντας ωστόσο το ανάλογο κόστος. Επιτέθηκε και αυτός στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και αναφέροντας ότι με την υπόθεση των πλειστηριασμών, που αναδεικνύει με «πάθος», θέλει να κρύψει τη στήριξή του στις τράπεζες.

Την πλήρη στήριξή του στο κεφάλαιο, στις πολυεθνικές εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, προτείνοντας, μέσα από εθνικιστικές κορόνες που θολώνουν τα νερά, ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», και ανέφερε ότι «αντί να κατασχεθούν τα πετρέλαια από τους δανειστές» η κυβέρνηση να τα παραχωρήσει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία μέσω της έκδοσης «ομολόγων για τον ορυκτό πλούτο»...

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, διεκδικώντας το δικό του ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, επισήμανε: «Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης αναπτύσσεται μια πολιτική - εξ αντιδιαστολής - της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επενδύει περισσότερο στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της», και έθεσε το ερώτημα: «Υπάρχει όμως διαφορετικός δρόμος μεταξύ αυτού που ακολουθεί η κυβέρνηση και αυτού που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση; Ναι, υπάρχει, και έχει δύο συστατικά στοιχεία. Το πρώτο την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το δεύτερο ένα συνεκτικό πρόγραμμα δημοκρατικής διεξόδου με απασχόληση, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή». Και ένας από τους βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης θα είναι: «Η αντικατάσταση της τρόικας από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ