Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συνεχίζουν τα παζάρια στις πλάτες του λαού

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με την ανάληψη και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και άλλων μέτρων φέρνουν οι χτεσινές συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, φαίνεται να πέφτουν και οι «γέφυρες» στις διαφορές που χωρίζουν τη συγκυβέρνηση με την τρόικα σε ό,τι αφορά στο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα.

«Είναι πιθανή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2013, ωστόσο η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Γενάρη του 2014», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλπουμ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη πολιτική κατάσταση» και ότι «απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να κλείσουμε όσα περισσότερα θέματα μπορούμε για την Ελλάδα, πριν από το 2014». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ (Α' εξάμηνο 2014) και θα ήταν καλό να ξεκινήσει χωρίς την επίσκεψη της τρόικας».

Αύριο αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, χωρίς, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της συγκυβέρνησης, να διαφαίνεται άμεσα η οριστική διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στην έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα δάνεια», στις αναδιαρθρώσεις των ΕΑΣ, αλλά και τον ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση που έχει στείλει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα για τα ΕΑΣ περιλαμβάνει: Αναδιάρθρωση εν λειτουργία - διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος - 12μηνη πιλοτική λειτουργία με εξαγωγικό χαρακτήρα - δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου».

Πέρα από τα «προαπαιτούμενα» μέτρα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης, πέρα και πάνω από αυτά που ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το 2014, ζήτημα στο οποίο φαίνεται να σκοντάφτει η κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, περίπου 600 - 700 εκατομμύρια υψηλότερο σε σχέση με τη συγκυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τελικό μέγεθος που θα προσδιορίσουν, η κάλυψή του θα φορτωθεί στις λαϊκές πλάτες. Διαφορές ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ χωρίζουν τις δυο πλευρές και σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις από το «ενιαίο τέλος» πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια θα συνεχιστούν και μετά την εκταμίευση της δόσης, την οποία κυβερνητικοί παράγοντες πιθανολογούν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group) στις 17 Δεκέμβρη.

Ανταγωνισμοί για τις τράπεζες

Στο επίκεντρο των χτεσινών συζητήσεων σε επίπεδο Γιούρογκρουπ ήταν η διαμόρφωση του «ενιαίου μηχανισμού» για τις τράπεζες της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι «ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις προκειμένου να βρεθεί η κοινή γραμμή». Οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει έχουν να κάνουν και με τις υπό συζήτηση εναλλακτικές λύσεις για τη θωράκιση των τραπεζών, με τον μεταξύ τους επιμερισμό της χασούρας που θα προκύψει σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 19 και 20 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ