Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιες συνθήκες στις ΑΕΝ όλης της χώρας

Η ΠΕΜΕΝ οργανώνει σήμερα σύσκεψη για τα προβλήματα ναυτεργατών και σπουδαστών

Ολοένα και περισσότερο οξύνονται τα προβλήματα στη Ναυτική Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση σε βάρος των σπουδαστών, μετεκπαιδευόμενων, από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποβάθμιση και απαξίωση της υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής. Συγκεκριμένα:

Στην ΑΕΝ Μακεδονίας, σύμφωνα με καταγγελία (29/11/2013), 5 από τα 10 κτίρια είναι σε αχρηστία. Εργαστήρια δεν λειτουργούν, μαθήματα γίνονται στα μαγειρεία και σε αποθήκες, χωρίς χώρους υγιεινής (WC). Η σίτιση, η στέγαση, η σπουδαστική ταυτότητα έχουν καταργηθεί. Πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών ωρών γίνεται από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Καταγράφονται ελλείψεις σε κάλυψη μαθημάτων και δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, συνεχίζεται η έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ναυτοδιδασκάλους, με αποτέλεσμα να γίνονται απογευματινά μαθήματα και να μην μπορεί η διεύθυνση των Μηχανικών να καταρτίσει πρόγραμμα σωστικών μαθημάτων για τους πρωτοετείς σπουδαστές, κωλυσιεργώντας και την έκδοση των ναυτικών φυλλαδίων τους. Τα βιβλία δόθηκαν δυο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, τα εργαστήρια είναι σε απαξίωση, η θέρμανση είναι υποτυπώδης, έχει καταργηθεί η σπουδαστική ταυτότητα. Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο σύνολο των ΑΕΝ.

Στο ΚΕΣΕΝ Μηχανικών, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ωρομίσθιοι καθηγητές, από τους οποίους δύο είναι ναυτοδιδάσκαλοι. Τα εργαστήρια έχουν απαξιωθεί και έχουν μετατραπεί σε αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας, ενώ οι μετεκπαιδευόμενοι αποκλείονται από τη χορήγηση του δώρου των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ψίχουλα ύψους 325 ευρώ για τους έγγαμους και 240 ευρώ για του άγαμους που καταβάλλεται από τον Οίκο Ναύτου σε άνεργους ναυτεργάτες, για τις γιορτές. Ωστόσο, όπως και με το επίδομα ανεργίας, είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε οι δικαιούχοι αυτού του πενιχρού «δώρου» είναι ελάχιστοι. Τώρα, στο πλαίσιο των «περικοπών», το κόβουν και από τους ναυτεργάτες που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, στη Σχολή Θαλαμηπόλων και στα Ειδικά Τμήματα Πλοιάρχων - Μηχανικών Γ' Τάξης.

Η ΠΕΜΕΝ καλεί σπουδαστές και ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων, που γίνεται σήμερα, Τετάρτη, 11/12, στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με θέμα την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών και των σπουδαστών. Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι μηχανικοί που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ