Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Στο τραπέζι τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Με το σχέδιο για τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων με αιχμή τις αναδιαρθρώσεις στα ΕΑΣ να βρίσκονται στο επίκεντρο, συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Σχετικές συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη. Ο τελευταίος θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς, προκειμένου στη συνέχεια και σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η διαβούλευση στην Αθήνα αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από μια βδομάδα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες τα κλιμάκια της τρόικας θα επανέλθουν το Γενάρη.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την απάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει για τη λειτουργία τους. Η συγκυβέρνηση προτείνει «αναδιάρθρωση εν λειτουργία», με διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων και στη συνέχεια να βάζει λουκέτο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, «εθελουσία έξοδο» εκατοντάδων εργαζομένων.

Αλλα ζητήματα που απασχολούν τις συζητήσεις είναι το δημοσιονομικό κενό του 2014 (κυβέρνηση και τρόικα το προσδιορίζουν στα 1,3 δισ. και 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα), οι ομαδικές απολύσεις, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η επίτευξη των στόχων για διαθεσιμότητα - απολύσεις, ο ενιαίος φόρος ακινήτων (καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το «βαθμό εισπραξιμότητάς» του), οι κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση (με την τρόικα να φέρεται να λέει ότι «το μέτρο απέτυχε»).

Στον απόηχο της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη σε αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί πριν από τα τέλη του 2013. «Δυνητικό εμπόδιο» στην ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, γεγονός που «προβληματίζει για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης» και της ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Χ. Αλμούνια με αντικείμενο τις εμφανιζόμενες «κρατικές ενισχύσεις» στα ΕΑΣ, οι οποίες σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να επιστραφούν.

Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες... με σταθερή αντιλαϊκή πυξίδα

Παράλληλα, συνεχίζονται μέσα στους κόλπους της τρόικας οι κόντρες για το μείγμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ επανέφερε τη συνταγή για τη «μείωση του χρέους», έτσι ώστε τα κράτη και οι ιδιώτες να γίνουν «περισσότερο ελκυστικοί στους δανειστές τους» και να απελευθερωθούν κεφάλαια σε τομείς που «στηρίζουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις». Οι συγκεκριμένες αναφορές σχετίζονται και με τους οξυμένους ανταγωνισμούς γύρω από τη διαμόρφωση των πλεονασμάτων κρατών της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, σε βάρος άλλων εταίρων της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπέδειξε και την «εφαρμοστέα» νομισματική πολιτική, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να «διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο και να πείσει τους επενδυτές ότι θα το κάνει για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Ταυτόχρονα, ΕΕ και ΔΝΤ ταυτίζονται στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αξίωσε να «βελτιωθούν οι ρυθμίσεις καθορισμού των μισθών μέσα από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα, καθώς και αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ